środa, 6 stycznia 2010

Zupa czosnkowa z chlebem


Potrzebny będzie chleb razowy, może być kupny :) Ze 4 kromki.
Ja akurat miałam domowej roboty.

Oprócz chleba przydałby się czosnek :) 6 ząbków oraz
1 cebula
600 – 700 ml wywaru
1 papryczka chili świeża (można wyrzucić pestki)
1 łyżka oliwy
Pół łyżeczki papryki
Świeży tymianek – same listki :)
Pieprz i ciut soli
Starty ser – rodzaj zależy od osobistych upodobań i zawartości lodówki :D
U nas był parmezan zmieszany z white chesire

Cebulę i czosnek pokroić, nie musi być bardzo drobno bo i tak zupa będzie miksowana.
Na rozgrzany olej wrzucić chili, czosnek, cebulę i tymianek, przesmażyć. Chleb pokruszyć lub pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać wywarem i doprawić papryką.
Doprowadzić do wrzenia, przykręcić gaz i gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Chleb powinien się rozpaść.
Zmiksować. Doprawić do smaku
Podawać z serem

1 komentarz:

  1. Zupy uwielbiam, ale to mój Mąż jest specjalistą w ich przygotowywaniu. Podsunę mu przepis :)

    OdpowiedzUsuń