środa, 20 stycznia 2010

Pomidorowy ryż



Też wg Anjum :)

3 łyżki oleju roślinnego
½ łyżeczki gorczycy
4 goździki
Kawałek cynamonu
1 nasiono czarnego kardamonu
1 mała cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
3 papryczki chili zielone, w całości
½ łyżeczki kurkumy
¾ łyżeczki garam masala
Sól
3 pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Poza sezonem lepiej użyć pomidorów z puszki
200 g ryżu
3 łyżki kokosa (u nas znowu wiórki bo świeżego nam się nie chciało rozbijać i ścierać.. takie z nas lenie)

Ryż porządnie wypłukać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cynamon, kardamon, gorczycę. Przesmażyć, Jak tylko gorczyca zacznie pękać dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i chili. Przesmażyć przez minutę.
Dodać przyprawy w proszku. Zamieszać

Wrzucić pokrojone pomidory, zmniejszyć gaz. Patelnię przykryć, dusić wszystko przez 5 – 6 minut. Pomidory (świeże) powinny zacząć się rozpadać. Dodać ryż, smażyć 2 minuty.
Wlać 430 ml gorącej wody, wmieszać kokos. Doprawić solą do smaku
Zagotować, patelnię przykryć, zmniejszyć gaz, gotować około 8 minut

3 komentarze:

  1. powiem tak, jak zobaczyłam ryż w miniaturce (mam cię dodaną do obserwowanych) od razu przyleciałam z językiem na wierzchu, jednak to drugie zdjęcie dało mi do myślenia: toć ty takich ciapek nie lubisz...
    jednak postanowiłam pominąć to drugie zdjęcie i kierować sie pierwszym odczuciem, a przepis zapisac i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie paciai = zdjęcie z patelni przed dodaniem ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam. Swietny! Dziekuje i pozdrawiam. M

    OdpowiedzUsuń