środa, 6 stycznia 2010
Zupa chrzanowa z jajkiem - uproszczona
Uproszczona, bo bez kiełbas, boczków, śmietany.. ot taka nie za gęsta zupa krem, z jajkiem. No i z chrzanu ze słoika.. bo korzenia nie udało mi się upolować. Posucha w sklepach i na bazarach.
Najwięcej roboty jest z ugotowaniem wywaru. Chociaż właściwie to on się sam robi, tylko trzeba go nastawić
Do zimnej wody wrzuciłam zatem skrzydło z indora, kawałek wołowego szpondra (szpondru? szponderka? :D ), włoszczyzna – por, seler, pietruszka, marchew, plus dodatkowo lekko opalona cebula, ząbek czosnku, garść świeżego tymianku, garść natki. No i rzecz jasna przyprawy – pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól, listki laurowe. I niech sobie pyrkocze
300 g ziemniaków (po obraniu)
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kilka łyżeczek chrzanu naturalnego – o ilości każdy musi sam zdecydować
Sól
Pieprz
Cytryna
Wywar – około litra
Jajka ugotowane na twardo
Nieco oleju / oliwy
Ziemniaki pokroić w kostkę, lub plasterki
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać olej/ oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę, poddusić przez chwilę. Dodać ziemniaki, przesmażyć. Zalać wywarem. Gotować ok. 20 minut.
Dodać chrzan, zmiksować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Szybkie, łatwe i rozgrzewające :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz