czwartek, 14 stycznia 2010

Jarzynówka inaczej


500 g ziemniaków
Puszka ciecierzycy
Puszka krojonych pomidorów
1 – 2 cukinie
1 cebula posiekana
1 ząbek czosnku - zmiażdżony
Łyżeczka startego imbiru
Odrobina szafranu (niekoniecznie)
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
Koncentrat pomidorowy do smaku. Można go zastąpić druga puszką pomidorów.
Spora szczypta pieprzu kajeńskiego lub chili w proszku
Sok z połowy cytryny
Wywar – może być mięsny, może być warzywny.. a może tez być po prostu woda. Zupa jest na tyle aromatyczna, że poradzi sobie bez mięsa :D. Ilości nie podam, bo lałam na oko.. jak zwykle.
Odrobina oliwy / oleju
Sól
Pieprz

Przygotować wywar albo i nie :D
Na oliwie przesmażyć cebulę. Zalać połową wywaru / wody, doprawić solą i pieprzem, gotować na niedużym ogniu przez 10 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Cukinię obrać i pokroić w kostkę.
Cynamon, kurkumę, imbir, czosnek, pieprz / chili, szafran wymieszać z 2 łyżkami wywaru/ wody. Wymieszać, wlać do cebuli.
Dodać resztę wywaru / wody.. Zmiksować. Dodać pokrojone ziemniaki. Gotować 15 minut, dodać cukinię , ciecierzycę i pomidory. Gotować jeszcze kilka minut. Doprawić koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny.

1 komentarz: