środa, 28 października 2009
Pieczarki krótko marynowane
Inspirowane przepisem z Kuchni wegetariańskiej Konnemana
Pieczarki pokroić w plasterki
Wymieszać:
pól szklanki oliwy z pestek winogron
pół szklanki octu winnego (białego),
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnki
kilka listków bazylii
2 świeże chili pokrojone drobno
1 łyżeczkę cukru
sól
pieprz
Pieczarki włożyć do słoika i zalać marynatą. Odstawić na minumum 1 h.
Nie należy się przejmować gdyby sie okazało, że marynaty jest mniej niż pieczarek.. one po kilkunastu minutach dość mocno „przywiędną”
Uwaga: ja bardzo lubię smak octu.. zatem takie proporcje bardzo mi pasują. Tym, którzy za octem przepadają nieco mnie sugeruję zmniejszenie jego ilości
I wariacje na temat
Wersja cytrynowa zakłada użycie oliwy cytrynowej i cytryny
Wersja musztardowa zakłada użycie musztardy gruboziarnistej i octu balsamicznego oraz rozmarynu
Wersja pikantna zakłada użycie świeżej chili i oleju chili (niewielka ilość)
Jednym słowem – pełna dowolność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz