środa, 28 października 2009

Pieczarki krótko marynowane



Inspirowane przepisem z Kuchni wegetariańskiej Konnemana

Pieczarki pokroić w plasterki
Wymieszać:
pól szklanki oliwy z pestek winogron
pół szklanki octu winnego (białego),
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnki
kilka listków bazylii
2 świeże chili pokrojone drobno
1 łyżeczkę cukru
sól
pieprz

Pieczarki włożyć do słoika i zalać marynatą. Odstawić na minumum 1 h.

Nie należy się przejmować gdyby sie okazało, że marynaty jest mniej niż pieczarek.. one po kilkunastu minutach dość mocno „przywiędną”


Uwaga: ja bardzo lubię smak octu.. zatem takie proporcje bardzo mi pasują. Tym, którzy za octem przepadają nieco mnie sugeruję zmniejszenie jego ilości

I wariacje na temat
Wersja cytrynowa zakłada użycie oliwy cytrynowej i cytryny
Wersja musztardowa zakłada użycie musztardy gruboziarnistej i octu balsamicznego oraz rozmarynu
Wersja pikantna zakłada użycie świeżej chili i oleju chili (niewielka ilość)

Jednym słowem – pełna dowolność.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz