czwartek, 8 października 2009

Lubię jak mąż gotuje :)

Wołowina na ostro z orzechami nerkowca

Przepis pochodzi z Kuchni Tajskiej Parragona

500 g chudej wołowiny
1 łyżeczka oleju roślinnego

Marynata
1 łyżka ziaren sezamu
1 ząbek czosnku posiekany
1 łyżka drobno posiekanego / startego imbiry1 chili świeże, posiekane
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry

Do przybrania
1 łyżeczka oleju sezamowego
4 łyżki orzechów nerkowca
1 dymka

Mięso pokroić w paski.
Wrzucić do miski

Jak przygotować marynatę:
Ziarno sezamowe przesmażyć na patelni (2-3 minuty).
Przesypać do moździerza, rozetrzeć na gładką masę z czosnkiem, imbirem i chili. Dodać sos sojowy i pastę curry, dobrze wymieszać.

Mięso wymieszać z pastą. Marynować przynajmniej 2 – 3 godziny, w lodówce.

Do woka / patelni wlać olej, porządnie rozgrzać. Mięso smażyć na brązowy kolor na dużym ogniu, często mieszając.
Na oddzielnej patelni podgrzać olej sezamowy i na nim przesmażyć orzechy nerkowca.
Dodać dymkę i smażyć przez kolejne 30 sekund.
Posypać orzechami mięso i serwować.

Pycha

2 komentarze:

  1. Byłby spoko ten przepis ale skąd ja wezmę moździerz ? akieś propozycje ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Całośc można też spokojnie utrzeć w mikserze.
    A moźdzerz dostaniesz np w Ikei :)

    OdpowiedzUsuń