czwartek, 8 października 2009

Babeczki czekoladowe gotowe w 6 minut



Ainsleya Harriotta

Przepyszne, błyskawiczne

185 g gorzkiej czekolady
185 g masła + odrobina do wysmarowania foremek
3 jajka + 3 żółtka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki
Ew. kakao
Lody:) .. Ainsley serwuje swoje babeczki z kwaśną śmietaną, ja zdecydowanie wolę lody

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka urzeć z cukrem
Dodać czekolade i przesianą mąkę.

Foremki wysmarować masłem, wlać masę.
Piec .. 6 minut :)

Środek powinien być płynny.

Robiłam w dwóch róznych foremkach. Zdecydowanie polecam te większe :)
W małych całość się za szybko piecze i wysycha w środku.

8 komentarzy:

  1. MUSZĘ zrobić takie babeczki ! Ten płynny środek...poezja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekhem, ekhem! To ja poproszę na ząb! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez mam ochote na takie plynace male co nieco! Uwielbiam wszelkiego rodzaju 'fondant', i masz racje - z kulka lodow smakuje idealnie! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ten płynny środek..
    rany!
    one muszą byc przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja! zrobiłam jako deser do niedzielnego obiadu. pycha!
    Nie chciało mi się odmierzać czekolady i masła - więc dałam 2 czekolady - 200g i kostka masła - 200g, do tego dałam łyżkę więcej mąki.
    Upiekłam w formie na muffiny i z tej porcji wyszło mi 12 szt.

    Faktycznie z lodami boskie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Są pyszne i łatwo się je robi POLECAM ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. nie zdążę zmyć po ukręceniu, a są gotowe. I są przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały :)
      Gdybym mogła to bym przekazała Ainsleyowi ;)

      Usuń