środa, 7 października 2009

Cukiniowo


2 cukinie
Cytryna
Oliwa cytrynowa
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Kilka suszonych pomidorów
2 – 3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
mozzarella
Parmezan
Makaron. Tym razem ogromne penne. Zwane pennoni

Makaron gotować
Mozzarellę pokroić w kostkę.
1 cukinię pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wlać olej spod pomidorów , dodać drobno pokrojony czosnek, lekko przesmażyć.
Wrzucić cukinię, skropić cytryną. Poddusić przez kilka minut.
Pomidory suszone posiekać / pokroić.
Wrzucić na patelnię z cukinią. Skropić oliwą cytrynową
Drugą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wyłączyć gaz pod patelnią. Wrzucić odsączony makaron, startą cukinię, mozzarellę. Wymieszać.
Podawać ze świeżo startym parmezanem
--

2 komentarze:

  1. Cukinia zawsze i wszedzie! Nawet z makaronem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, takie dania to ja uwielbiam: kilka składników, a jaka fuzja smaków :)

    OdpowiedzUsuń