czwartek, 29 października 2009
Deser kokosowo skondensowany ;)
¼ puszki skondensowanego słodzonego mleka
Pół puszki mleka kokosowego
Żelatyna – 4 listki
1 pomarańcza
Owoc granatu
Galaretka poziomkowa – najlepiej własnej roboty, ale jako, że nie sezon to była kupna
Mleko wymieszać z mlekiem :)
Żelatynę przygotować wg instrukcji na opakowaniu
Wymieszać z mlekiem
Pomarańczę wyfiletować zachowując sok
Granat wypestkować
Na dno naczynia wrzucić kilka filetów z pomarańczy, wrzucić garśc granatowych pestek, wlać nieco masy mlecznej.
Odstawić do zamrażalnika na chwilę – masa musi nieco zastygnąć
Przygotować galaretkę.
Wlać niezbyt grubą warstwę, znowu odstawić do wystygnięcia.
I znowu wlać warstwę mleka
Całość posypać resztkami granatowych pestek.
Można tez polać lekkim kisielem zrobionym z pozostałym po filetowaniu sokiem pomarańczowym wymieszanym z niedużą ilością syropu poziomkowego i mąką ziemniaczaną.
Ładnego zdjęcia to się temu w sztucznym świetle nie da zrobić. Zwłaszcza jak rodzina przestępuje z nóżki na nóżkę. Cukier im spadł robaczkom jednym ;-D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz