wtorek, 26 października 2010

Pavlova z mascarpone





wg Ainsleya Harriotta

6 białek
350 g cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
szczypta soli

250 g mascarpone
150 g śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego - a jeszcze lepiej prawdziwa wanilia + zwykły cukier
dowolne owoce
u nas
truskawki
kiwi
granat

Piekarnik rozgrzać do 140 stopni
Białka ubić z solą, stopniowo dodając cukier, ocet i skrobię
Bezę podzielić na pół.

Każdą połowę rozsmarować na papierze do pieczenia - oba "blaty" powinny mieć mniej więcej tę samą średnicę

Piec 45 - 50 minut

Mascarpone ubić ze śmietaną, dodać wanilię
Wystudzone bezy przełożyć masą z mascarpone i owocami.

9 komentarzy:

  1. Marghe .. a ja mogę poprosić o kawałeczek, taki malutki :

    OdpowiedzUsuń
  2. Marghe! U Ciebie prawdziwe lato na talerzu! :) To jak balsam na duszę w ten mroczny i zimny dzień :) Oj zjadłabym teraz taką Pavlovą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Usiłuję owo lato zatrzymać, ale sądząc po tym co widac za oknem słabo mi to wychodzi ..

    Ulcik, łap :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie wyglada ta Twoja Pavlova Marghe!
    I podpisuje sie pod Komarka :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale piekne lato na talerzu w srodku jesieni!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak pysznie! i te truskawki, aż zatęskniłam za latem

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam ciasta z beza,i wiem ze to by mi bardzo,ale to bardzo odpowiadalo:))

    OdpowiedzUsuń
  8. wow!!! ale pysznosci:) az slinka cieknie jak patrze na zdjecia, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka ! Aż buzia się śmieje do takiego deseru :)

    OdpowiedzUsuń