poniedziałek, 11 października 2010

Risotto z serem taleggio i gruszką


ryż na risotto - Arborio lub Carnaroli - około 200 g
150 g sera taleggio
1 - 2 gruszki (twarde)
litr dobrego wywaru warzywnego (mięsny tez ujdzie)
kieliszek wina
łyżka masła
1 -2 łyżki oliwy
1 nieduża cebula
parmezan (niekoniecznie)

Wywar postawić na gazie, cały czas musi być gorący.Cebulę posiekać, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle z oliwą, wsypać ryż, smażyć go przez chwilę, następnie podlać białym winem, pozwolić odparować.
Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż wywarem, po chochelce, odparowywać i od czasu do czasu mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany.
W trakcie podlewania wrzucić pokrojoną w kostkę gruszkę.
Pod sam koniec dodać pokrojony ser taleggio.
Po zdjęciu risotta z gazu dodać odrobinę masła, zamieszać i posypać (niekoniecznie) tartym parmezanem. Wymieszać i natychmiast podawać

6 komentarzy:

  1. Nie wiem, kto wymylił to risotto, ale padam do jego stóp :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wlasnie widzialam je u Lasqueen i od tamtego czasu nie moge przestac o nim myslec. Nie wiem czy dostane u mnie taleggio, musze spytac kobite z serami na targu w piatek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lash, masz rację, chociaż w naszym przypadku risotto jednak przegrywa z makaronem

    Karolino, jeśli nie uda Ci się dostać taleggio to możesz spróbować go zastąpić serem brie lub camambert. To nie będzie dokładnie to samo, ale czasem z braku łąki dobry i rydz

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej znowu łąki? :D
    Z braku LAKU dobry rydz

    OdpowiedzUsuń
  5. Żaden Brie czy Camembert nie zastąpią oryginalnego Taleggio. Ten ser jest po prostu przepyszny i to risotto nie będzie takie same z jakimś zamiennikiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo napisałam wyżej. Nie będzie to to samo, ale jak ktoś nie ma dostępu do Taleggio to może spróbować go zastąpić podobnym serem.

      Usuń