MOIST CHOCOLATE AND RUM SQUARES – czyli wilgotne czekoladowo rumowe kostki :)
Z książki The Delia’s collection. Chocolate
Ciasto:
150 g gorzkiej, najlepiej 70 – 75% czekolady – posiekanej (ja tam ją mikserem potraktowałam, nie oponowała)
150 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru (u mnie pół na pół ze zwykłym, bo brązowy wziął i wyszedł)
5 jajek
150 g zmielonych migdałów
Polewa:
110 g gorzkiej czekolady (zmieszałam gorzką z białą)
3 łyżki rumu
1 łyżka tłustej śmietany (dałam ciut więcej)
Przyda się kwadratowa blaszka o 20 cm bokach
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodawać do masy, białka ubić.
Wmieszać migdały i czekoladę.
Dodać białka. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
Piec 55 minut.
Ciasto przestudzić
Polewa
Czekoladę rozpuścić na parze razem ze śmietaną.
Wmieszać rum.
Polewą polać ciasto.
Z książki The Delia’s collection. Chocolate
Ciasto:
150 g gorzkiej, najlepiej 70 – 75% czekolady – posiekanej (ja tam ją mikserem potraktowałam, nie oponowała)
150 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru (u mnie pół na pół ze zwykłym, bo brązowy wziął i wyszedł)
5 jajek
150 g zmielonych migdałów
Polewa:
110 g gorzkiej czekolady (zmieszałam gorzką z białą)
3 łyżki rumu
1 łyżka tłustej śmietany (dałam ciut więcej)
Przyda się kwadratowa blaszka o 20 cm bokach
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodawać do masy, białka ubić.
Wmieszać migdały i czekoladę.
Dodać białka. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
Piec 55 minut.
Ciasto przestudzić
Polewa
Czekoladę rozpuścić na parze razem ze śmietaną.
Wmieszać rum.
Polewą polać ciasto.
Mmmm mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńBarrdzo w moim stylu :)
OdpowiedzUsuńPycha!
O jaka ładna! Mniam:)
OdpowiedzUsuńZapisałam sobie i na pewno zrobię. bardzo w moim stylu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ale czekoladowo! hmmm... mnam, mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńDajcie znać czy smakowało :)
OdpowiedzUsuńale pysznosci:)
OdpowiedzUsuńLubię takie wilgotne ciacha, z rumem chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńczekolada, migdały, więcej czekolady i jeszcze rum - tego nie można nie polubić ;)
OdpowiedzUsuńPysznie brzmi :)
OdpowiedzUsuń