poniedziałek, 18 października 2010

Moqueca de peixe e camarao

Wzięło nas na wspominki.
Usiłowaliśmy odtworzyć we domu smaki, które towarzyszyły nam podczas pewnego wyjazdu :)

Moqueca z rybą i krewettkami – dzieło męża mego według przepisu z ksiązki Cook Brasilia.

W oryginale nazywa się toto moqueca de peixe e camarao i jest wyśmienite :)

Składniki:
550 g filetów z białej ryby (użyliśmy halibuta i krewetek – tych było około 300 g) pokrojonych w 5 cm kawałki
1 dymka pokrojona
1 mała cebula posiekana
mały kawałek imbiru drobno posiekany lub starty
4 duże ząbki czosnku drobno posiekane
5 łyżek oleju palmowego (dende) – można kupić w sklepie Kuchnie Świata (daje specyficzny smak i trudno go zastąpić w kuchni brazylijskiej)
posiekana świeża kolendra (ile kto lubi max 4 łyżki)
2/3 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
2/3 żółtej papryki pokrojonej w kostkę (my użyliśmy małej czerwonej papryczki która okazała się średnio ostra i fajnie dodała smaku)
350 ml bulionu rybnego
225 ml mleka kokosowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z limonki
sól (np. morska) i świeżo mielony pieprz do smaku
2 duże pomidory obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę
Ryż lub farofa

Przygotuj marynatę do ryby. W misce wymieszaj połowę dymki, połowę cebuli, połowę imbiru i połowę czosnku. Dodaj 2 łyżki oleju dende i połowę kolendry. Umieść kawałki ryby (i krewetki) w torebce foliowej i wymieszaj z marynatą. Usuń resztki powietrza z torebki i zawiąż ją dobrze (można użyć torebki z zamknięciem strunowym). Marynuj w lodówce przez ok. 3h.
Wyjmij rybę (i krewetki) z lodówki 30 minut przed użyciem. Nagrzej piekarnik do 180stC.
Rozgrzej pozostałe 3 łyżki oleju dende na dużej patelni. Dodaj resztę dymki, cebuli i całą paprykę. Smaż przez ok. 3 min aż warzywa będą miękkie. Dodaj resztę imbiru, czosnku i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 1 min. Wlej bulion rybny i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj powoli na małym ogniu.
W miedzy czasie wyłóż rybę (tym razem BEZ krewetek, trzeba je wyciągnąć i odłożyć na bok) do naczynia żaroodpornego, dodaj sok z limonki i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku 10-12 min aż będzie prawie gotowa.
Po tym czasie przenieś delikatnie kawałki ryby na patelnię. Dodaj sos z naczynia żaroodpornego. Duś rybę na małym ogniu w sosie pod przykrywką ok. 5-8 min aż będzie miękka. W tzw międzyczasie dorzuć krewetki. Zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojone pomidory. Dodaj soli i pieprzu do smaku i posyp resztą świeżej kolendry. Podawaj z ryżem lub farofą

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie i tak też musi smakować. Uwielbiam ryby i często je robię, w tym w kilku wariantach z mleczkiem kokosowym, nawet w podobnym zestawie warzywnym, choc bez imbiru, przecieru pomidorowego i dymki. zatem do spróbowania.Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest pyszne Marghe! A na Twoim zdjeciu ma na dodatek przecudny kolor :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń