200 g wędzonego łososia
1 limonka
Niecała papryczka chili – świeża
2 – 3 szalotki
Ząbek czosnku
Kieliszek wódki
oliwa
I teraz – maksymalnie ułatwiamy sobie życie
Miksujemy czosnek z cebulą i chili. Prosto z miksera wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i przesmażamy.
Do tego samego miksera wrzucamy rybę (jeśli ktoś ma życzenie to może ją sobie pokroić ręcznie J ) i rozdrabniamy.
I znowu zawartość ląduje na patelni, razem z cebulą, czosnkiem i chili.
Przesmażamy, podlewamy wódką.
Dodajemy sok z limonki.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Sos podlewamy niewielką ilością wody spod makaronu
Makaron mieszamy z sosem i zajadamy z apetytem.
Soli toto raczej nie wymaga.. można sypnąć pieprzem, ale to też nie jest nieodzowne
Zdjęcie może nie najbardziej apetyczne, ale uwierzcie na słowo, że danie jest smaczne :)
Estetom sugeruję pokrojenie łososia metodą tradycyjną czyli nożem :D
To przewrażliwienie na punkcie wyglądu makaronów i risotti to głównie polski fenomen. Włosi z reguły się tym nie przejmują i pokazują potrawy na blogach tak, jak wyglądają w rzeczywistości. To dlatego chyba, ze znają wartość tego, co przygotowali i nie mają wątpliwości, że jest pyszne ;)
OdpowiedzUsuńo, ja na Pastę i Bastę też wrzuciłam dziś makaron z łosiem wędzonym :) pycha :)
OdpowiedzUsuńp.s. przeniosłam się na nowy adres: http://eksperymentalnie.com
przepis baardzo smakowicie się zapowiada ;]
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję za przepisy, próba w piątek. Aha - tarta cytrynowo/czekoladowa pyszna :D.
OdpowiedzUsuńKoralik
Lash - co racja to racja
OdpowiedzUsuńAga-aa - widziałam łosia i na eksperymentalnie zagladac będę
koraliku- cieszę się, ze posmakowała
karmelitko - jest smaczny i blyskawiczny :)
Takie błyskawiczne przepisy na pyszne dania są bezcenne. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńIo - ja niespecjalnie lubie siedziec godzinami w kuchni :) To widac po wiekszości dań, które robię :)
OdpowiedzUsuń