wtorek, 5 października 2010

Czekoladowo rumowa kostka


MOIST CHOCOLATE AND RUM SQUARES – czyli wilgotne czekoladowo rumowe kostki :)
Z książki The Delia’s collection. Chocolate


Ciasto:
150 g gorzkiej, najlepiej 70 – 75% czekolady – posiekanej (ja tam ją mikserem potraktowałam, nie oponowała)
150 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru (u mnie pół na pół ze zwykłym, bo brązowy wziął i wyszedł)
5 jajek
150 g zmielonych migdałów

Polewa:
110 g gorzkiej czekolady (zmieszałam gorzką z białą)
3 łyżki rumu
1 łyżka tłustej śmietany (dałam ciut więcej)

Przyda się kwadratowa blaszka o 20 cm bokach

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodawać do masy, białka ubić.
Wmieszać migdały i czekoladę.
Dodać białka. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
Piec 55 minut.
Ciasto przestudzić

Polewa
Czekoladę rozpuścić na parze razem ze śmietaną.
Wmieszać rum.
Polewą polać ciasto.

10 komentarzy: