wtorek, 18 czerwca 2013

Bruschetta

Kolejne z dań błyskawicznych a smacznych i zdrowych :D

Tu wersja najprostsza, rzecz jasna na opieczony chleb można nakładać co tylko dusza zapragnie.
Nasza dusza pragnie ostatnio pomidorów, co widać po blogu ;)
A będzie tego znacznie więcej

Dobry chleb
Kilka naprawdę dobrych pomidorów
3 ząbki czosnku
pół pęczka bazylii
oliwa extra dziewica ;)
1 - 2 łyżki dobrego octu balsamicznego
ew. 1 szalotka
sól
pieprz
szczypta chili w proszku


Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić na sito, żeby je odrobinę osączyć z soku.
Bazylię rozdrobnić
Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę
Szalotkę drobno pokroić

Wszystkie składniki wrzucić do miski. Solidnie pokropić oliwą i octem, doprawić solą, pieprzem i chili.

Chleb zapiekać pod grillem albo na patelni grillowej.
Chleb obkładać pomidorami i zajadać.


Nam wczoraj bruschetta wystarczyła za obiad. Dorzuciliśmy kilka kawałków dobrych polskich serów - kozich i owczych.

1 komentarz:

  1. Nie wiem, co spalaszowalabym w pierwszej kolejnosci - bruschette czy sery... :) U nas tez ostatnio sporo wszelakich crostini i bruschette, szczegolnie z powodu minionych toskanskich wakacji ;)

    Pozdrawiam Marghe!

    OdpowiedzUsuń