wtorek, 4 czerwca 2013

Sernik z duuuużą ilością białej czekolady

Bomba kaloryczna wg Billa Grangera

100 g herbatników - użyłam petit beurre'ów
50 g stopionego masła
500 g białej czekolady, rozpuszczonej*
250 ml śmietany kremówki
250 g serka śmietankowego - użyłam 1 Philadelphii i 1 serka Łaciatego
250 g mascarpone
125 g  cukru - NA SZCZĘŚCIE użyłam  znacznie mniejszej ilości. Zakładam, że poszło max 40 gramów

Do dekoracji:
maracuja
truskawki
lub jakiekolwiek inne owoce, najlepiej kwaskowate w smaku.


Ciastka rozdrobnić w mikserze. Wlać roztopione masło. Porządnie wymieszać.
Masę przełożyć do  foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć.
Wstawić do lodówki.

W mikserze połączyć pozostałe składniki. Masę wylać na spód z herbatników.
Wstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc
Podawać z owocami

* białą czekoladę najlepiej rozpuszczać na parze z odrobiną śmietany.





7 komentarzy:

  1. z białą czekoladą? ale cudnie wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  2. a co tam, ze kaloryczne, raz kiedyś kozie śmierć :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis i super sernik. Zaraz notuję przepis !
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędna ta bomba... Kusisz ogromnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. b.dobre,ale musi być w zamrażarce

    OdpowiedzUsuń