Moje dziecię jest uzależnione od chłodników. Różnych.
Tym razem poprosiła o wersję mocno pomidorową na kefirze. Czemu nie zadowolić dziecięcia zwłaszcza, że roboty przy tym chłodniku niewiele ;)
Pół litra kefiru
Pół litra jogurtu naturalnego - może, ale nie musi, być grecki
6 pomidorów - bez skóry i bez pestek
pół pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
1 pęczek rzodkiewki
sok z połowy cytryny
odrobina chili w proszku
sól
pieprz
kropla dobrej oliwy
Pomidory pokroić w kostkę. Wrzucić na sitko, żeby pozbyły się nadmiaru soku.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce albo drobno pokroić.
Połowę pomidorów zmiksować z bazylią, oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny.
Kefir wymieszać z jogurtem, dodać pomidory zmiksowane i rzodkiewki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Schłodzić porządnie
Podawać z pomidorami pokrojonymi w kostkę
Kusisz... No dobra, kupuję dziś dobre pomidory :-)
OdpowiedzUsuńKup i rób. Bo szybkie, dobre i zdrowe ;)
Usuń