poniedziałek, 17 czerwca 2013

Chłodnik pomidorowy

Moje dziecię jest uzależnione od chłodników.  Różnych.
Tym razem poprosiła o wersję mocno pomidorową na kefirze. Czemu nie zadowolić dziecięcia zwłaszcza, że roboty przy tym chłodniku niewiele ;)

Pół litra kefiru
Pół litra jogurtu naturalnego - może, ale nie musi, być grecki
6 pomidorów - bez skóry i bez pestek
pół pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
1 pęczek rzodkiewki
sok z połowy cytryny
odrobina chili w proszku
sól
pieprz
kropla dobrej oliwy


Pomidory pokroić w kostkę. Wrzucić na sitko, żeby pozbyły się nadmiaru soku.

Rzodkiewki zetrzeć na tarce albo drobno pokroić.

Połowę pomidorów zmiksować z bazylią, oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Kefir wymieszać z jogurtem, dodać pomidory zmiksowane i rzodkiewki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Schłodzić porządnie

Podawać z pomidorami pokrojonymi w kostkę


2 komentarze:

  1. Kusisz... No dobra, kupuję dziś dobre pomidory :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup i rób. Bo szybkie, dobre i zdrowe ;)

      Usuń