czwartek, 13 czerwca 2013

Kolorowy jarmark Agatki

Cytuję za autorką:
Szybka, bardzo smaczna i sycąca sałatka.

2-3 porcje

* 100 g kaszy gryczanej 
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/2 małej czerwonej cebuli
* 100 g ostrego żółtego sera
* 3 ogórki kiszone
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Kaszę ugotować, wystudzić. Przesypać do miseczki.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać, ser utrzeć na tarce, ogórki pokroić w kostkę lub w słupki.
Wszystko dodać do kaszy, dodać majonez i natkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego. lecker.gif

ja, marghe, nie przepadam za papryką, więc ją zastąpiłam pomidorami.
Użyłam podwójnej ilości kaszy bo uwielbiam :)
1 łyżkę majonezu zastąpiłam 1 łyżeczką musztardy.
W roli ;) sera żółtego wystąpił u mnie cheddar


ps. na drugi dzień jest jeszcze lepsza

2 komentarze:

  1. jak zmusić Włocha do zjedzenia kaszy... nie da się, próbowałam juz wszystkiego!
    ...a ja ją też uwielbiam, szczególnie w maminym wydaniu z brązowym sosem, mięskiem, byraczkami, i takie tam....

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleta zrobić, wetknąć w środek mozzarelli kawałek, opanierować i udawać, że to suppli';)

    A tak poważnie to zależy jako to Włoch, duża część odporna na jakiekolwiek nowości / obce kuchnie.

    Moi nie byli w stanie przełknąć:
    barszczu, tatara, surówki z marchewki .. o bigosie nie wspominając ;D
    Ale pokochali.. zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń