Cytuję za autorką:
Szybka, bardzo smaczna i sycąca sałatka.
2-3 porcje
* 100 g kaszy gryczanej
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/2 małej czerwonej cebuli
* 100 g ostrego żółtego sera
* 3 ogórki kiszone
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Kaszę ugotować, wystudzić. Przesypać do miseczki.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać, ser utrzeć na tarce, ogórki pokroić w kostkę lub w słupki.
Wszystko dodać do kaszy, dodać majonez i natkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
ja, marghe, nie przepadam za papryką, więc ją zastąpiłam pomidorami.
Użyłam podwójnej ilości kaszy bo uwielbiam :)
1 łyżkę majonezu zastąpiłam 1 łyżeczką musztardy.
W roli ;) sera żółtego wystąpił u mnie cheddar
ps. na drugi dzień jest jeszcze lepsza
jak zmusić Włocha do zjedzenia kaszy... nie da się, próbowałam juz wszystkiego!
OdpowiedzUsuń...a ja ją też uwielbiam, szczególnie w maminym wydaniu z brązowym sosem, mięskiem, byraczkami, i takie tam....
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kotleta zrobić, wetknąć w środek mozzarelli kawałek, opanierować i udawać, że to suppli';)
OdpowiedzUsuńA tak poważnie to zależy jako to Włoch, duża część odporna na jakiekolwiek nowości / obce kuchnie.
Moi nie byli w stanie przełknąć:
barszczu, tatara, surówki z marchewki .. o bigosie nie wspominając ;D
Ale pokochali.. zapiekanki.