piątek, 21 czerwca 2013
Chłodnik melonowo pomidorowy
Banalne, błyskawiczne, zdrowe i orzeźwiające danie.
2 i pół melona - melony mogą być dowolne - ja użyłam dwóch siateczkowych i połowy miodowego
1 naprawdę duży pomidor
1 nieduży ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
200 g szynki parmeńskiej lub inne suszonej
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
spora szczypta chili
nieco wody
Dwa melony zmiksować z obranym ze skóry i pozbawionym pestek pomidorem. Dodać oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
Rozcieńczyć wodą - konsystencją zawiadujecie sami :D
Z połowy trzeciego melona wyciąć kulki.
Schłodzony chłodnik podawać z kulkami i plasterkami szynki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brzmi rewelacyjnie - no i przygotowuje się go błyskawicznie. Idealny obiad na taką pogodę :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, nie jadłam jeszcze takiego chłodnika:) bardzo ładnie podany:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń