piątek, 26 kwietnia 2013

Zielony sos z sałatką

Albo sałatka z zielonym sosem, jak kto woli


3 pomidory malinowe
1 pęczek rzodkiewki
pół opakowania prawdziwej, greckiej fety
pół niedużej czerwonej cebuli

sos:
Proporcje na oko, wybaczcie.. ale ten typ tak już ma, że nie notuje jak gotuje ;)

kilka łyżek oliwy cytrynowej
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
1 - 2 łyżki octu ryżowego (tajskiego)
pół pęczka bazylii
sól
pieprz
odrobina wody (niekoniecznie)

Składniki sosu zmiksować i przecedzić (to nie jest absolutnie konieczne, można zostawić z "farfoclami").

Pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, cebulę w piórka, fetę.. w co tam sobie chcecie :D, można ją po prostu pokruszyć.

Połączyć, polać sosem i jeść.
Świetnie wchodziła z ugotowanymi młodymi ziemniakami



1 komentarz: