1 kilogram małży
2 szalotki
2 łodyżki trawy cytrynowej
1 papryczka chili świeża
2 ząbki czosnku
3 łyżki wina Mirin
2 łyżki soku z limonki
2- 3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub z ryżu
świeża kolendra
świeża bazylia (najlepsza by była tajska..)
pieprz
Małże oczyścić. Wyrzucić popękane.
Szalotkę, czosnek i trawę cytrynową (białą część) posiekać bardzo drobno.
Wrzucić na rozgrzany olej.
Przesmażyć.
Dodać Mirin, sok z limonki i sos rybny.
Wrzucić małże, trzymać na gazie przez 3 - 4 minuty, od czasu do czasu zamieszać.
Wrzucić kolendrę i bazylię. Wymieszać
Doprawić pieprzem
Koniec :)
Wyrzucić małże, które podczas gotowania się nie otworzyły!
Az zazdroszcze Malzonkowi takiej uczty...
OdpowiedzUsuńo jeziu, jeziu, nie wytrzymam, taką mam ochotę !!
OdpowiedzUsuńSuper !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Robić, robić :)
Usuń