1 kg marchwi
1 litr wywaru z warzyw
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 solidna łyżka startego, świeżego imbiru
1 pomarańcza - sok i skórka
ciut cytryny
szczypta sumaku
szczypta (spora) płatków chili
sól
2 łyżki oleju z avocado
świeża kolendra do dekoracji
Wywar podgrzać
Czosnek i cebulę drobno posiekać (ja sobie pomagam mikserem, jak zawsze ;) )
Marchew obrać i pokroić w talarki
Olej wlać do garnka, rozgrzać, na olej wrzucić czosnek, cebulę i imbir. Przesmażyć.
Dodać marchew, znów przesmażyć.
Wlać wywar, zmniejszyć gaz, doprawić solą. Gotować około 45 minut. Marchew ma być miękka
Dodać skórkę i sok z pomarańczy.
Sypnąć sumakiem i chili.
Zmiksować.
Odstawić do ostygnięcia.
Wstawić do lodówki
Jeść posypaną jeszcze odrobiną chili i sumaku.
Skropić sokiem z cytryny i udekorować kolendrą
Wyglada bardzo slonecznie!
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze za zimno na chlodniki - ale juz niedlugo... :)
Maggie, powiem Ci w tajemnicy, że ona i na ciepło dobra ;)
Usuń