.. jak za starych, dobrych lat :)
Te ciastka to moje dzieciństwo .
1,5 szklanki cukru (można dać odrobinę mniej)
pół szklanki kakao
8 łyżek mleka
100 g masła (pół kostki)
2 szklanki płatków owsianych - ja lubię górskie, te z kłosem na opakowaniu
kilka kropek ekstraktu waniliowego - w zamierzchłych czasach :D moja mama dodawała zapach arakowy
garść żurawin lub suszonych wiśni - tego też w prehistorii nie było :D
Cukier, przesiane kakao, masło i mleko gotować. Dodać ekstrakt
Stopniowo dosypywać płatki. Mieszać, mieszać, mieszać :)
Gotować całość jakieś 10 - 15 minut. Masa zacznie nieco gęstnieć.
Wrzucić owoce, znów wymieszać.
Układać nieduże "kupki" na papierze do pieczenia .
Czekać aż ostygną i troszkę stwardnieją.
Czasami ciężko odchodzą od papieru, nie zniechęcać się :D
Witaj, wczoraj zrobiłam te ciasteczka dodając startego czerwonego buraka, ale niestety nie zastygły mi ;/ W smaku są przepyszne czekolada podkreślona słodyczą buraka... mmm... ale podpowiedz mi co mogłabym dodać żeby bardziej się zeschły ?
OdpowiedzUsuńMoże nie dodawaj buraka? :)
UsuńOne są lekko gumowate, nie zastygają tak na amen
wiele lat temu robiłam bardzo podobne. Nazywały się Miłosne Kasztanki. Chyba znowu je zrobię, bo przypomniałaś mi przepis :)
OdpowiedzUsuńTakiej nazwy nie znałam :)
UsuńJak jeżyki! Tylko jeżyki były z margaryną i płatkami kukurydzianymi :))
OdpowiedzUsuńte płatki brzmią bardzo apetycznie, następnym razem dodam :)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast kakao można np. roztopić parę kostek czekolady?:)
OdpowiedzUsuńTrudne pytanie. Można spróbować ;)
Usuńtak ja dodałem czekoladę gorzką. Tak ze trzy tabliczki jest naprawdę pyszne.
UsuńJa mam 12 lat i zrobiłam je poraz piewszy wyszły wspaniałe.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jaką mi sprawiłaś przyjemność pisząc to :)
UsuńJa lubiłam wersję z ryżem preparowanym :D
OdpowiedzUsuńTe ciastka są wspaniałe,mam14 lat i moją pasją jest pieczenie,podsunęłaś mi świetny przepis,wyszły wspaniale i każdy się nimi zachwycał,nie wiedziałam,że są tak proste w wykonaniu :D
OdpowiedzUsuńFajnie, że Ci posmakowały :)
UsuńRobiłyśmy je z koleżanką na studiach,jako ciastka na porost włosów
OdpowiedzUsuńale przyjmowałyście doustnie czy nakładałyście na włosy? ;)
UsuńPomogło?
Pychota, dziecinstwo, smak dokladnie jak kiedys, dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńZrobilam - nie skleily sie .Probowalam je formowac na roznych etapach -gorace , cieple i zimne .Niestety nie udalo sie
OdpowiedzUsuńZastanawiam się co mogło pójść nie tak. Robię je często i nigdy nie miałam z nimi problemu.
UsuńNa początku są dość miękkie, to fakt.. ale po ostygnięciu sklejają się
Zrobiłam dziś pierwszy raz. W smaku pyszne lecz się nie zastygly, cały czas się koleją, a zrobiłam wg przepisu :/ co mogło być przyczyną :(
OdpowiedzUsuńWitam zrobiłam ode ciastka pierwszy raz, niestety się nie zastygly, są takie mokre. Czym to może być spowodowane :( ?
OdpowiedzUsuńOne są raczej z tych wilgotnych.
UsuńMoże następnym razem (o ile takowy będzie) dodaj nieco więcej płatków?
Ja robiłem je dziś po raz pierwszy. Dałem 13 łyżek mleka 100g masła szklankę cukru i opakowanie płatków 500g. Do tego 5 łyżek kakao i trzy tabliczki czekolady gorzkiej. Wyszły super nie iwem czy doczekają do jutra. Acha wyszły mi dość gęste i robiłem z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszły i smakowały :)
Usuń