środa, 17 kwietnia 2013

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

.. jak za starych, dobrych lat :)
Te ciastka to moje dzieciństwo .

1,5 szklanki cukru (można dać odrobinę mniej)
pół szklanki kakao
8 łyżek mleka
100 g masła (pół kostki)
2 szklanki płatków owsianych - ja lubię górskie, te z kłosem na opakowaniu
kilka kropek ekstraktu waniliowego - w zamierzchłych czasach :D moja mama dodawała zapach arakowy
garść żurawin lub suszonych wiśni - tego też w prehistorii nie było :D

Cukier, przesiane kakao, masło i mleko gotować. Dodać ekstrakt
Stopniowo dosypywać płatki. Mieszać, mieszać, mieszać :)
Gotować całość jakieś 10 - 15 minut. Masa zacznie nieco gęstnieć.
Wrzucić owoce, znów wymieszać.

Układać nieduże "kupki" na papierze do pieczenia .

Czekać aż ostygną i troszkę stwardnieją.

Czasami ciężko odchodzą od papieru, nie zniechęcać się :D

24 komentarze:

  1. Witaj, wczoraj zrobiłam te ciasteczka dodając startego czerwonego buraka, ale niestety nie zastygły mi ;/ W smaku są przepyszne czekolada podkreślona słodyczą buraka... mmm... ale podpowiedz mi co mogłabym dodać żeby bardziej się zeschły ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie dodawaj buraka? :)
      One są lekko gumowate, nie zastygają tak na amen

      Usuń
  2. wiele lat temu robiłam bardzo podobne. Nazywały się Miłosne Kasztanki. Chyba znowu je zrobię, bo przypomniałaś mi przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak jeżyki! Tylko jeżyki były z margaryną i płatkami kukurydzianymi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. te płatki brzmią bardzo apetycznie, następnym razem dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy zamiast kakao można np. roztopić parę kostek czekolady?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudne pytanie. Można spróbować ;)

      Usuń
    2. tak ja dodałem czekoladę gorzką. Tak ze trzy tabliczki jest naprawdę pyszne.

      Usuń
  6. Ja mam 12 lat i zrobiłam je poraz piewszy wyszły wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jaką mi sprawiłaś przyjemność pisząc to :)

      Usuń
  7. Ja lubiłam wersję z ryżem preparowanym :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Te ciastka są wspaniałe,mam14 lat i moją pasją jest pieczenie,podsunęłaś mi świetny przepis,wyszły wspaniale i każdy się nimi zachwycał,nie wiedziałam,że są tak proste w wykonaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłyśmy je z koleżanką na studiach,jako ciastka na porost włosów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale przyjmowałyście doustnie czy nakładałyście na włosy? ;)
      Pomogło?

      Usuń
  10. Pychota, dziecinstwo, smak dokladnie jak kiedys, dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam - nie skleily sie .Probowalam je formowac na roznych etapach -gorace , cieple i zimne .Niestety nie udalo sie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się co mogło pójść nie tak. Robię je często i nigdy nie miałam z nimi problemu.
      Na początku są dość miękkie, to fakt.. ale po ostygnięciu sklejają się

      Usuń
  12. Zrobiłam dziś pierwszy raz. W smaku pyszne lecz się nie zastygly, cały czas się koleją, a zrobiłam wg przepisu :/ co mogło być przyczyną :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam zrobiłam ode ciastka pierwszy raz, niestety się nie zastygly, są takie mokre. Czym to może być spowodowane :( ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One są raczej z tych wilgotnych.
      Może następnym razem (o ile takowy będzie) dodaj nieco więcej płatków?

      Usuń
  14. Ja robiłem je dziś po raz pierwszy. Dałem 13 łyżek mleka 100g masła szklankę cukru i opakowanie płatków 500g. Do tego 5 łyżek kakao i trzy tabliczki czekolady gorzkiej. Wyszły super nie iwem czy doczekają do jutra. Acha wyszły mi dość gęste i robiłem z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń