Podrzuciłam mi jeszcze nie przetestowany przez Nią przepis.
Moje dziecię zrobiło wg niego hinduskie chlebki. Oto efekt
Jeszcze w piekarniku
Z solą i czarnuszką
Z solą i sezamem
A przepis ?
Oto i on
z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy, wyd. publicat
na 3 chleby:
225g (2 kubki) niewybielanej mąki pszennej
2 1/2ml (1/2 łyżeczki) soli
15g świeżych drożdży
60ml (4 łyżki) letniego mleka
15ml (1 łyżka) oleju roślinnego
30ml (2 łyżki) jogurtu naturalnego
1 jajko
30-45ml (2-3 łyżki) ghee do glazurowania
1. Mąkę oraz sól przesiewamy i wsypujmy do dużej miski. W mniejszym naczyniu rozrabiamy drożdże z mlekiem. Odstawiamy na 15 minut.
2. Do mąki dodajemy drożdże z mlekiem, olej, jogurt oraz jajko. Mieszankę wyrabiamy dłońmi, aż uzyskamy miękkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, wlewamy trochę wody.
3. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię i ugniatamy 10 minut, aż będzie gładkie i jednorodne. Ponownie wkładamy je do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Piekarnik nagrzewamy do maksimum, przynajmniej do temperatury 230°C.
4. Kładziemy ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i ugniatamy 2 minuty.
5. Dzielimy je na 3 równe kawałki i formujemy z nich kule. Wałkujemy je na kształt kropli - 25cm długości, 13cm szerokości oraz 5-8mm grubości.
6. Kuchenny grill lub opiekacz maksymalnie nagrzewamy. Na gorących blachach do pieczenia układamy chleby i pieczemy je 3-4 minuty, aż wyrosną.
7. Wyjmujemy naan i kilka sekund podrumieniamy na rozgrzanym grillu. Glazurujemy i podajemy na ciepło.
na 3 chleby:
225g (2 kubki) niewybielanej mąki pszennej
2 1/2ml (1/2 łyżeczki) soli
15g świeżych drożdży
60ml (4 łyżki) letniego mleka
15ml (1 łyżka) oleju roślinnego
30ml (2 łyżki) jogurtu naturalnego
1 jajko
30-45ml (2-3 łyżki) ghee do glazurowania
1. Mąkę oraz sól przesiewamy i wsypujmy do dużej miski. W mniejszym naczyniu rozrabiamy drożdże z mlekiem. Odstawiamy na 15 minut.
2. Do mąki dodajemy drożdże z mlekiem, olej, jogurt oraz jajko. Mieszankę wyrabiamy dłońmi, aż uzyskamy miękkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, wlewamy trochę wody.
3. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię i ugniatamy 10 minut, aż będzie gładkie i jednorodne. Ponownie wkładamy je do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Piekarnik nagrzewamy do maksimum, przynajmniej do temperatury 230°C.
4. Kładziemy ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i ugniatamy 2 minuty.
5. Dzielimy je na 3 równe kawałki i formujemy z nich kule. Wałkujemy je na kształt kropli - 25cm długości, 13cm szerokości oraz 5-8mm grubości.
6. Kuchenny grill lub opiekacz maksymalnie nagrzewamy. Na gorących blachach do pieczenia układamy chleby i pieczemy je 3-4 minuty, aż wyrosną.
7. Wyjmujemy naan i kilka sekund podrumieniamy na rozgrzanym grillu. Glazurujemy i podajemy na ciepło.
Baaardzo apetycznie wyglądają ! Do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne Ci wyszły :) Jak w smaku? I z czym je jedliście?
OdpowiedzUsuńTeż koniecznie muszę je zrobić :)
Jedliśmy z kurakiem w .. kupnym sosie ;)
UsuńDo tego szpinak na hinduską modłę
o lalalala, ale wyrosło !
OdpowiedzUsuńale kuraka w kupnym sosie, no nie ;)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wyrosły te niczym nie posmarowane
UsuńDrugie maznęłam oliwą to nie urosły :D
Kupne sosy jadamy rzadko, ten był fajny bo bez żadnych konserwantów i innych E ;)