Mąka i Woda to zdecydowanie nie miejsce dla miłośników spaghetti bolognese (brrrr, kto to wymyślił?!), tiramisu' czy carbonary.
Tu tych oklepanych potraw* nie uświadczymy.
Tu uświadczymy między innymi:
Arancini di riso (2,50 zł za sztukę) czyli nieduże kulki ryżowe z mozzarellą i szafranem. Panierowane i smażone. Wilgotne i aromatyczne. Ulubione danie mojego dziecia. Jest w stanie pochłonąć duże jego ilości :D
Sałatka z owoców morza z ziemniakami.(23 zł) Lekko cytrusowa, orzeźwiająca
Raviolo con uovo. Mój absolutny hit. Czyli jedno duże raviolo skąpane w palonym maśle (sprowadzanym z Włoch, a jakże) z szałwią. Wypełnione jest serem ricotta i .. surowym jajkiem, które po przekrojeniu raviolo rozpływa się po talerzu łącząc z masłem. Poezja. Do tego koniecznie poproście o kawałek chleba, żeby nim zrobić bucik ;) czyli scarpettę .. czyli wylizać nim talerz :)
Mam nadzieję, że to danie nie zniknie nigdy z karty.
Bo ja tu na nie wracam i wracam i zamierzam wracać ;)
Pizza diavola (30 zł). Czyli pizza diabelska bo z pikantną kiełbaską i równie ostrą oliwą.
Wypieczona tak, jak powinna.
Z prawdziwą mozzarellą z bawolego mleka. Tym razem wędzoną
Pizza bianca - czyli pizza bez pomidorów. Tu w wersji grzybowej (28 zł). Są na niej borowiki, pieczarki, ser owczy i cieniutkie płatki czosnku.
Sos pomidorowy, mozzarella z bawolego mleka, speck, parmezan i rukola to jest to.
Na deser koniecznie budino (13 zł) czyli aksamitny krem z mleczną czekoladą, karmelem i nutą soli.
I kawa.
Espresso (5zł) lub macchiato w tej samej cenie (co w PL raczej niespotykanym zjawiskiem jest. Większość kawiarni za kroplę mleka/ pianki dolicza sobie przynajmniej złotówkę)
---
Czy mam jakieś zastrzeżenia?
Nie, raczej sugestie :)
Pizza mogłaby być odrobinę cieńsza. Ciut ciut :)
Wybór deserów mógłby być nieco większy. Z pizzy z nutellą wyrosłam ;) , za ciastami nie przepadam a nie chciałabym, żeby budino mi się zbyt szybko znudził.
Bardzo jestem ciekawa kolejnych, sezonowych dań.
Ponoć lada moment ma się pojawić coś z musztardowcem. Niedługo sezona na szparagi. Nie mogę się doczekać nowości.
Mąka i Woda. Chmielna 13A Warszawa
Warto robić rezerwacje** bo trudno się dostać.
https://www.facebook.com/MakaiWoda
* nie mam nic przeciwko carbonarze czy tiramisu' ale mam dosyć pseudo włoskich knajpek serwujących ciągle te same dania. Dania, które można z powodzeniem przygotować w domu za znacznie mniejsze pieniądze.. Kuchnia włoska to coś więcej niż carpaccio, caprese czy wspomniana wyżej carbonara. Słowo honoru :D
**REZERWACJE TELEFONICZNE PRZYJMOWANE SĄ WYŁĄCZNIE W GODZINACH 12 -17. Co dla mnie jest swego rodzaju ciekawostką. Niezrozumiałą.
ps. warto poprawić jeszcze kilka niewielkich błędów - tym razem na tablicy, na kórej wymieniacie rodzaje pizzy.
Pizze bianche i pizze rosse ;)
Wygląda apetycznie! Ja do tej pory byłam wierna La Bufala ale chyba skusze się również na chleb i wodę. Lubię smaczne miejsca ale bez zadęcia a to mi na takie wygląda.
OdpowiedzUsuńNapiszesz coś więcej o La Bufala, proszę
UsuńLa Bufala to porażka, jak można to porównywać do Mąki i Wody?
UsuńMysłałam, że na wyczucie napisze parę słów o La Bufala. Nie napisała, szkoda.
UsuńAnonimie, może Ty? Bo nawet nie wiedziałam o istnieniu takiej knajpki
po oblikaniu fotkek, powzięłam decyzje sktrytykowania pizzy, za jej grubość, ale skoro mnie wyprzedziłaś, więc oddaję ci palmę pierszeństwa :D
OdpowiedzUsuńPoza tym, jak u mnie w domu! I like it <3
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wygląda wspaniale. Cały czas się tam wybieram i dotrzeć nie mogę. Ale zdecydowanie widzę, że warto :)
OdpowiedzUsuńShinju, oj warto, warto.
OdpowiedzUsuńOby się nie zepsuło
A ja dzięki Twojej rekomendacji idę tam dzisiaj.
OdpowiedzUsuńCiekawam Twojej opinii
Usuń