poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Małże dla Małż(onka)

1 kilogram małży
2 szalotki
2 łodyżki trawy cytrynowej
1 papryczka chili świeża
2 ząbki czosnku
3 łyżki wina Mirin
2 łyżki soku z limonki
2- 3  łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub z ryżu
świeża kolendra
świeża bazylia (najlepsza by była tajska..)
pieprz

Małże oczyścić. Wyrzucić popękane.

Szalotkę, czosnek i trawę cytrynową (białą część) posiekać bardzo drobno.
Wrzucić na rozgrzany olej.
Przesmażyć.
Dodać Mirin, sok z limonki i sos rybny.
Wrzucić małże, trzymać na gazie przez 3 - 4 minuty, od czasu do czasu zamieszać.
Wrzucić kolendrę i bazylię. Wymieszać
Doprawić pieprzem



Koniec :)

Wyrzucić małże, które podczas gotowania się nie otworzyły!

3 komentarze:

  1. Az zazdroszcze Malzonkowi takiej uczty...

    OdpowiedzUsuń
  2. o jeziu, jeziu, nie wytrzymam, taką mam ochotę !!
    Super !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń