wtorek, 14 maja 2013

Zupa z białych szparagów z mlekiem i winem

..wino też białe ;)


1 pęczek białych szparagów
1 solidny kieliszek białego wina
3/4 litra mleka - użyłam chudego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka mąki
2 - 3 ziemniaki
pół cebuli
sól
pieprz - sporo
chili w płatkach
kilka zielonych szparagów do dekoracji (niekoniecznie)

Szparagi obrać i pokroić w kawałki, czubki odłożyć.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
cebulę posiekać

w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, przesmażyć, dodać ziemniaki i szparagi. Przesmażyć ponownie.
Wsypać mąkę.
Wlać zimne mleko.
Wymieszać dokładnie
Zmniejszyć gaz, gotować około 15 minut. Wlać wino, doprawić do smaku solą  i pieprzem.
Gotować aż ziemniaki będą miękkie

w oddzielnym naczyniu obgotować  główki białych szparagów i zielone szparagi.

Zupę zmiksować ORAZ przetrzeć przez sitko.
Podawać z główkami i zielonymi szparagami. Posypać chili


11 komentarzy:

  1. zapraszam do dodania zupy do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie, na pewno tez spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, bardzo lubię takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najpierw spróbujcie zanim zaczniecie chwalić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za szparagami nie przepadam, ale zaciekawiło mnie połączenie składników :) No i w zielonej miseczce podane, a zieleń uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelino, przyznam Ci się, że i ja nie jestem wielką fanką szparagów, zwłaszcza białych. Ale w tej zupie fajnie się kamuflowały :)

      Usuń
  6. Cudnie wyglada, tak delikatnie. Skusilabym sie!

    OdpowiedzUsuń
  7. zupa szpargowa to aktulnie hit w naszych kuchniach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że z białych robiłam pierwszy raz. Ale zapewne nie ostatni :)

      Usuń