..wino też białe ;)
1 pęczek białych szparagów
1 solidny kieliszek białego wina
3/4 litra mleka - użyłam chudego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka mąki
2 - 3 ziemniaki
pół cebuli
sól
pieprz - sporo
chili w płatkach
kilka zielonych szparagów do dekoracji (niekoniecznie)
Szparagi obrać i pokroić w kawałki, czubki odłożyć.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
cebulę posiekać
w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, przesmażyć, dodać ziemniaki i szparagi. Przesmażyć ponownie.
Wsypać mąkę.
Wlać zimne mleko.
Wymieszać dokładnie
Zmniejszyć gaz, gotować około 15 minut. Wlać wino, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować aż ziemniaki będą miękkie
w oddzielnym naczyniu obgotować główki białych szparagów i zielone szparagi.
Zupę zmiksować ORAZ przetrzeć przez sitko.
Podawać z główkami i zielonymi szparagami. Posypać chili
Uwielbiam krem ze szparagów !
OdpowiedzUsuńzapraszam do dodania zupy do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, na pewno tez spróbuję
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo lubię takie zupy :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka :)
OdpowiedzUsuńNajpierw spróbujcie zanim zaczniecie chwalić ;)
OdpowiedzUsuńZa szparagami nie przepadam, ale zaciekawiło mnie połączenie składników :) No i w zielonej miseczce podane, a zieleń uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńEwelino, przyznam Ci się, że i ja nie jestem wielką fanką szparagów, zwłaszcza białych. Ale w tej zupie fajnie się kamuflowały :)
UsuńCudnie wyglada, tak delikatnie. Skusilabym sie!
OdpowiedzUsuńzupa szpargowa to aktulnie hit w naszych kuchniach
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że z białych robiłam pierwszy raz. Ale zapewne nie ostatni :)
Usuń