czwartek, 16 maja 2013
Kurczę z sambalem na sałacie
2 piersi kurze
Marynata:
1 łyżka sambal oelek
1 łyżeczka harissy
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sałata lodowa
pęczek rzodkiewki
kiełki rzodkiewki
Sos :
3 pomidory pozbawione skórek i pestek
1 łyżeczka sambal oelek
odrobina harissy
sok z połowy cytryny
sól
garść orzechów ziemnych (solonych lub nie)
Kurczaka oczyścić, podzielić na nieco mniejsze kawałki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi kurczaka, rozsmarować.
Odstawić na jakiś czas.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Pomidora pokroić w dość drobną kostkę.
Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.. poza orzechami. Te dodać w ostatniej chwili, żeby nie zmiękły
Kurczaka piec około 20 minut.
Pokroić w paski
Sałatę porwać, dodać pokrojone rzodkiewki i kiełki.
Wyłożyć kurczaka. powinien być jeszcze ciepły.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
sambala to ja tez uwielbiam, laduje u mnie w kazdym gulaszu.
OdpowiedzUsuńSwietna marynata, a koncowy rezultat lekki i na pewno smaczny!
OdpowiedzUsuń