czwartek, 16 maja 2013

Kurczę z sambalem na sałacie


2 piersi kurze

Marynata:
1 łyżka sambal oelek
1 łyżeczka harissy
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sałata lodowa
pęczek rzodkiewki
kiełki rzodkiewki

Sos :
3 pomidory pozbawione skórek i pestek
1 łyżeczka sambal oelek
odrobina harissy
sok z połowy cytryny
sól
garść orzechów ziemnych (solonych lub nie)


Kurczaka oczyścić, podzielić na nieco mniejsze kawałki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi kurczaka, rozsmarować.
Odstawić na jakiś czas.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Pomidora pokroić w dość drobną kostkę.
Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.. poza orzechami. Te dodać w ostatniej chwili, żeby nie zmiękły

Kurczaka piec około 20 minut.
Pokroić w paski

Sałatę porwać, dodać pokrojone rzodkiewki i kiełki.
Wyłożyć kurczaka.  powinien być jeszcze ciepły.



2 komentarze:

  1. sambala to ja tez uwielbiam, laduje u mnie w kazdym gulaszu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna marynata, a koncowy rezultat lekki i na pewno smaczny!

    OdpowiedzUsuń