środa, 29 maja 2013

Kurczęce piersi ze szparagami i ziemniakami

Na Dzień Matki dziecię sprezentowało mi książkę Billa.
 A jako, że smakowitych przepisów w niej masa, nie zwlekałam z testowaniem.
Wybór padł na kuraka ze szparagami.
Podaję przepis oryginalny (w nawiasach moje drobne modyfikacje)

3 gałązki natki
1 łyżka pieprzu w ziarnach (użyłam mieszanki kolorowych)
2 szalotki lub pól cebuli (użyłam czerwonej)
1 łyżka soli
4 pojedyncze piersi kurze
8 młodych ziemniaków (użyłam 10 ;) )
Pęczek szparagów
Sałata (nie miałam)

Sos:
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (u nas poszedł cały pęczek)
3 łyżki oliwy (więcej, więcej ;) )
2 łyżki  soku z cytryny (więcej, więcej ;) )
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Nie byłabym sobą gdybym nie dodała gdzieś chili, prawda? :D
No to dodałam. Jedno suszone do wody, w której gotuje się mięso,  solidną szczyptę suszonego w płatkach do sosu . Wy nie musicie dodawać ;)

Do dzieła:
Mięso oczyścić.
Natkę, pieprz, posiekaną cebule / szalotkę i sól  (no i chili ) wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować. 

Włożyć kurczęce piersi, WYŁĄCZYĆ gaz, garnek przykryć pokrywką i odstawić całość na 2 godziny.


Przygotować sos: połączyć wszystkie składniki

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie, przestudzić, obrać, pokroić w plasterki.

Szparagi gotować 5 minut w osolonej wodzie.

Mięso pokroić w plastry. Układać na talerzu razem ze szparagami i ziemniakami. Polać sosem.




7 komentarzy: