czwartek, 4 kwietnia 2013

Makaron z pesto z cukinią

Makaron - ilość i kształt w zasadzie dowolny ;) U nas rigatoni.

2 - 3 nieduże cukinie
pęczek bazylii
2 łyżki orzeszków pinii
40 - 50 g parmezanu
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz

150 g szynki suszonej

Cukinie przekroić, pozbawić pestek (nie jest to konieczne, ale jak ktoś chce to może się pobawić, ja się pobawiłam )
Cukinie ugotować na parze lub zblanszować.

Zrobić pesto:
do miksera wrzucić cukinie, bazylię, czosnek, orzeszki, starty parmezan i miksować stopniowo dodając oliwę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem

Szynkę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu.

Makaron gotować.
Do pesto wlać 1 - 2 łyżki wrzątku spod makaronu.

Makaron wymieszać z sosem i połową wędliny.

Podawać posypany resztą szynki i świeżo startym parmezanem


7 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda :) A u mnie leży sobie cukinia i czeka na wykorzystanie - może by ją tak na pesto przerobić? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie i zapewne jest mega pyszne :)

    --
    Zapraszam również do siebie: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z orzeszkami piniowymi?

    OdpowiedzUsuń
  4. pesto z cukinii jeszcze nie jadłam. będę musiała spróbować, bo wygląda smacznie. ;)
    Pozdrawiam, Ka.!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym konkretnym pesto smak cukinii jest b. delikatny.

      Usuń