piątek, 23 listopada 2012

Zupa porowo ziemniaczana z chrzanem i łososiem

Osobisty nie jada zupa ziemniaczanych.
 No chyba, że ziemniaki są .. zakamuflowane ;)
 Tym razem zdominowały je pory i chrzan.
Osobisty tylko o dokładkę prosił

4 spore ziemniaki
2 spore pory
1 ząbek czosnku litr wywaru - nieważne czy będzie mięsny czy warzywny
3 kopiaste łyżeczki chrzanu śmietankowego
kilka plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek natki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
kilka kropel cytryny 
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Pory przekroić i porządnie wypłukać.
Pokroić.
Czosnek posiekać.
Olej rozgrzać. Wrzucić czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać ziemniaki i pory. Poddusić kilka chwil :) Zalać wywarem. Gotować około 20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.
Dorzucić natkę i chrzan. Zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną.
Łososia pokroić w paski.
Zupę podawać z łososiem.
Zauważcie, że tym razem nie użyłam chili :D :D

11 komentarzy:

  1. Jesień i zima równają się dla mnie częstym zupom :) A ten chrzan w zacnym towarzystwie musi fajnie rozgrzewać. No to mam coś na weekend zaplanowane! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. FuNi!to i u mnie zaczyna być więcej zup o tej porze roku

      Usuń
    2. Wystarczy mnie wołać: fu ;)
      Zerknęłam do Ciebie jeszcze raz szybko, bo się nagle przeraziłam, że to może chodzić o świeży chrzan, a czy u mnie na ryneczku będzie, panika! Uff, tarty :) A już M. oznajmiłam, co będzie jadł i się ucieszył :)
      A tak w ogóle to ja do Ciebie zaglądam regularnie, choć nie zawsze komentuję i kojarzę Cię z GP na GW :) ;D

      Usuń
    3. :)))
      Melduję, że bulion już prawie gotowy i za jakieś pół godziny ruszę robić resztę!
      Nie mam natki, znaczy z rozmysłem nie kupiłam, żeby wykorzystać koperek i kolendrę, które mam. Chrzan mam cytrynowy, no też mi szkoda otwierać nowy. Mam nadzieję, że to zagra :)

      Usuń
    4. Ta zupa nas zawojowała!
      Dzięki :)))

      Usuń
    5. Fu! Nawet nie wiesz jak lubię takie wpisy :)

      Usuń
  2. Interesujący ten dodatek chrzanu :) Ja dodatek ziemniaków w zupach lubię, bo są wtedy takie fajnie kremowe. :) A por z ziemniakami to bardzo smaczne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam ziemniaki kocham w (prawie) każdej postaci, więc i do zup lubię dodawać :D

      Usuń
  3. Mam swoja ulubiona zupe porowo-ziemniaczana, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sprobowac innej wersji! A ten chrzan musi dodawac jej pazura.

    OdpowiedzUsuń