wtorek, 27 listopada 2012

Angielski przysmak Ewybi I Villi

Przepis oryginalny :


25 dag mąki
2 łyżki cukru
15 dag schłodzonego masła lub margaryny
szczypta soli
2 łyżki bardzo zimnej wody

1 kg kwaśnych jabłek
cynamon, imbir lub gotowa przyprawa do szarlotki
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Mąkę zagnieść z kawałkami masła, cukrem, solą, wodą i odstawić do lodówki na godzinę (ja wrzucam wszystko do malaksera i po kilku minutach wyciągam gotowe ciasto, trzeba z niego tylko uczynić kulę )

Podzielić na dwie nierówne części, większą wylepić formę na tartę, podziurawić widelcem. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek (jabłka pokrojone w cienkie plastry, wymieszane z cukrem, przyprawami i mąką ziemniaczaną). Rozwałkowaną drugą częścią ciasta nakryć, docisnąć brzegi, po środku wyciąć nożykiem dziurkę (to dla mnie najtrudniejszy etap w tym cieście i efekt zwykle pozostawia wiele do życzenia).
Piec 45 min. w 200 stopniach.



Moje modyfikacje:

Nie dodałam cynamonu ani imbiru. Za to sypnęłam żurawinami, uprzednio wymoczonymi we wrzątku.
Zamiast masła użyłam Kasi (pierwszy raz w życiu masło zastąpiła margaryna, ale co począć .. zdrowie najważniejsze)
Zamiast cukru użyłam ksylitolu. No dobra, prawie ;) Jedna łyżka cukru w jabłkach się znalazła.
Nie dodałam masła do jabłek.

Przyznam, że bałam się i Kasi i ksylitolu. Niepotrzebnie. Dobre toto :)

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest super:-) Ale na Twoim miejscu 20 razy zastanowiłabym się, po co wprowadzać do diety utwardzane tłuszcze roślinne, czyli produkt bardzo wysoko przetworzony. To nie jest zdrowsze niż masło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, czasami nie ma innego wyjścia.
      Doskonale wiem, że masło zdrowsze od tych wszystkich wynalazków, ale niestety muszę ograniczać jego spożycie.

      Usuń