poniedziałek, 19 listopada 2012

Makaron, karczochy, szynka i ocet balsamiczny

Porcja na 4 osoby


500 g makaronu
350 g karczochów w oleju
150 g suszonej szynki (np parmeńskiej)
kieliszek białego wina
2 - 3 łyżki dobrego octu balsamicznego
oliwa
1 ząbek czosnku
1 suszona papryczka - peperoncino
pieprz
sól
garść świeżej bazylii

Postępowanie jak zwykle :)
Czyli gotować makaron, w tzw międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić posiekany czosnek i pokruszoną papryczkę. Chwilę przesmażyć.
Wrzucić POŁOWĘ pokrojonej w kostkę szynki. Podlać octem balsamicznym.
Wrzucić pokrojone karczochy, przesmażyć, podlać winem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sypnąć bazylią
Makaron odcedzić, wymieszać z sosem.
Jeść


6 komentarzy:

  1. prosto, aromatycznie i pysznie :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. I w tym wlasnie tkwi urok makaronu: nie ma znaczenia, z czym go podasz - i tak bedzie smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, proste i szybkie. Na pewno smaczne. Za to lubię takie dania.

    OdpowiedzUsuń