czwartek, 25 października 2012

Spaghetti, suszone pomidory i .. bułka tarta

Co prawda u nas makaron obchodzi swoje święto mniej więcej co drugi dzień, ale Święto Makaronu obliguje :)
Oto i makaron zatem:

300 g makaronu spaghetti
12 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 suszona papryczka (peperoncino)
1 łyżka pasty z anchois lub kilka anchois luzem ;)
oliwa
2 - 3 łyżki bułki tartej
pół pęczka natki
kilka listków bazylii
kieliszek białego wina
pieprz

I
Makaron gotować w słabo osolonej wodzie (sos będzie bardzo słony)

II
Pomidory suszone zmiksować na gładką "pastę"

Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać pastę z anchois (lub anchois jako takie), przesmażyć. Wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i pokruszoną papryczkę.
Dodać pastę pomidorową. Podlać winem.. odparować.
Doprawić pieprzem

III
Natkę i bazylię zmiksować z 1 łyżką oliwy

IV
Na małą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i wsypać bułkę tartą. Zrumienić

V
Makaron odcedzić.
Wymieszać z sosem pomidorowym.
Wmieszać zioła.
Posypać bułką tartą



18 komentarzy:

  1. Czy możesz sprecyzować, co znaczy "kieliszek wina"? W moim barku mają one różną pojemność, w niektórych się mieszczą nawet dwie butelki....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o najbardziej typowy kieliszek do białego wina.

      Wlej 100 - 150 ml, kropla więcej czy kropla mniej nie zrobi żadnej różnicy.
      Na szczęście sosy do makaronów można robić na oko ;)

      Usuń
  2. Z bułką tartą? Nigdy nie próbowałam. Zaciekawił mnie Twój pomysł, zapiszę do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułka tarta to nie mój pomysł :)
      Włosi tak jadają

      Usuń
  3. suszone pomidory - bardzo cenię je w kuchni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak my :)
      Głównie (ale nie tylko) z makaronem

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Koniecznie przesmażona / zrumieniona na oliwie.

      Usuń
  5. Uwielbiam spaghetti, robiłam wczoraj z pulpecikami wg Okrasy(kuchnia lidla), następnym razem wypróbuję Twoją wersję, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna propozycja aromatyczna, bez zawracania gitary. Kiliszek wina do tego i czegóż chcieć więcej.....aby ktoś za mnie umył jeszcze naczynia:D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do znudzenia będę powtarzać, że w prostocie siła :)

      Usuń
  7. Ale mam teraz smak na spagetti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arcoiris, to do dzieła.
      Roboty przy tym naprawdę niewiele

      Usuń
  8. Spaghetti jest zdecydowanie moim ulubionym włoskim daniem. Jest to super szybki, a przy tym bardzo smaczne danie. Twój sos do makarony brzmi naprawdę interesująco, więc na pewno spróbuje go przy najbliższej okazji. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, polecam się :)
      Na moim blogu znajdziesz sporo przepisów na łatwe sosy do makaronu. Mam nadzieję, że nie tylko ten z bułką tartą Ci się spodoba :)

      Usuń
  9. Zrobilam dzis, z braku wina dodalam odrobine bulionu, ale i tak wyszlo przepyszne. Dzieki za pomysl na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mags, wino nie jest konieczne chociaż fajnie podbija smak.
      Cieszę się, że smakowało

      Usuń