Co prawda u nas makaron obchodzi swoje święto mniej więcej co drugi dzień, ale Święto Makaronu obliguje :)
Oto i makaron zatem:
300 g makaronu spaghetti
12 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 suszona papryczka (peperoncino)
1 łyżka pasty z anchois lub kilka anchois luzem ;)
oliwa
2 - 3 łyżki bułki tartej
pół pęczka natki
kilka listków bazylii
kieliszek białego wina
pieprz
I
Makaron gotować w słabo osolonej wodzie (sos będzie bardzo słony)
II
Pomidory suszone zmiksować na gładką "pastę"
Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać pastę z anchois (lub anchois jako takie), przesmażyć. Wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i pokruszoną papryczkę.
Dodać pastę pomidorową. Podlać winem.. odparować.
Doprawić pieprzem
III
Natkę i bazylię zmiksować z 1 łyżką oliwy
IV
Na małą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i wsypać bułkę tartą. Zrumienić
V
Makaron odcedzić.
Wymieszać z sosem pomidorowym.
Wmieszać zioła.
Posypać bułką tartą
Czy możesz sprecyzować, co znaczy "kieliszek wina"? W moim barku mają one różną pojemność, w niektórych się mieszczą nawet dwie butelki....
OdpowiedzUsuńChodzi o najbardziej typowy kieliszek do białego wina.
UsuńWlej 100 - 150 ml, kropla więcej czy kropla mniej nie zrobi żadnej różnicy.
Na szczęście sosy do makaronów można robić na oko ;)
Z bułką tartą? Nigdy nie próbowałam. Zaciekawił mnie Twój pomysł, zapiszę do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńBułka tarta to nie mój pomysł :)
UsuńWłosi tak jadają
suszone pomidory - bardzo cenię je w kuchni...
OdpowiedzUsuńTo tak jak my :)
UsuńGłównie (ale nie tylko) z makaronem
bułka tarta-musze sprobowac
OdpowiedzUsuńKoniecznie przesmażona / zrumieniona na oliwie.
UsuńUwielbiam spaghetti, robiłam wczoraj z pulpecikami wg Okrasy(kuchnia lidla), następnym razem wypróbuję Twoją wersję, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńI jak ten przepis Okrasy?
UsuńBardzo fajna propozycja aromatyczna, bez zawracania gitary. Kiliszek wina do tego i czegóż chcieć więcej.....aby ktoś za mnie umył jeszcze naczynia:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Do znudzenia będę powtarzać, że w prostocie siła :)
UsuńAle mam teraz smak na spagetti
OdpowiedzUsuńArcoiris, to do dzieła.
UsuńRoboty przy tym naprawdę niewiele
Spaghetti jest zdecydowanie moim ulubionym włoskim daniem. Jest to super szybki, a przy tym bardzo smaczne danie. Twój sos do makarony brzmi naprawdę interesująco, więc na pewno spróbuje go przy najbliższej okazji. :)
OdpowiedzUsuńOlu, polecam się :)
UsuńNa moim blogu znajdziesz sporo przepisów na łatwe sosy do makaronu. Mam nadzieję, że nie tylko ten z bułką tartą Ci się spodoba :)
Zrobilam dzis, z braku wina dodalam odrobine bulionu, ale i tak wyszlo przepyszne. Dzieki za pomysl na obiad :)
OdpowiedzUsuńMags, wino nie jest konieczne chociaż fajnie podbija smak.
UsuńCieszę się, że smakowało