środa, 17 października 2012

Tapioka z kokosem i granatem

Jakiś czas temu nabyłam opakowanie tapioki... Leżało toto i czekało aż się odważę coś z niej zrobić.
Jako, że nie miałam specjalnie pojęcia jak się do niej zabrać poszukałam inspiracji w internecie i znalazłam coś takiego
http://www.foodbeam.com/2007/11/10/almost-christmas-coconut-and-pomegranate-tapioca-pudding/

Rzecz jasna wprowadziłam kilka modyfikacji :)
Pominęłam jajko, podwoiłam ilość tapioki i mleka kokosowego (i dobrze bo by dla 3 osób nijak nie starczyło) i dodałam maliny.
Tapiokę gotowałam jakieś 8 minut.
Efekt?

Oto i on

Tłumaczenie przepisu oryginalnego:

30 g tapioki w kulkach J
250 ml mleka kokosowego
1 żółtko
30 g cukru
1 granat – „pestki” i sok
Do garnka o grubym dnia wlać mleko kokosowe, dodać tapiokę. Wymieszać  i odstawić na  40 minut.
Dodać żółtko i cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Schłodzić
Dodać pestki i sok z granatu.
Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę



9 komentarzy:

  1. Tłumaczyć nie trzeba :) Pyszna propozycja na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. tak , tak ja poproszę, bo fajny ten deser

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Znacznie gęściejszy i dla mnie smaczniejszy od bubble tea ;)

      Usuń