Przepis inspirowany pomysłem Ainsleya Harriott'a z książki Feel - Good Cookbook
100 g cukru
1 cytryna
150 ml Cointreau
ekstrakt waniliowy lub cała laska wanilii
6 brzoskwiń (użyłam nie za dużych)
900 ml wody
Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skóry. Moje były oporne i musiałam je potraktować nożem, dlatego nie są ładnie zaokrąglone :)
Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z cytryny (tylko żółtą część).
Do garnka wlać wodę, dodać skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy / (przekrojoną wzdłuż) laskę wanilii, alkohol. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz.
Brzoskwinie włożyć do garnka z syropem, wcisnąć sok z 1/2 cytryny.
Gotować około 15 minut.
Wyjąć owoce.
Zredukować syrop.
Wystudzić.
Brzoskwinie podawać polane syropem
O kurcze, to nie jakaś tam zwykła brzoskwinia w syropie, to brzoskwinia w syropie z Cointreau !!!!
OdpowiedzUsuńdo tego ta wanilia. To może być HIT!!
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ainsley sugerował Marsalę.
UsuńMarsali nie posiadam i nie przepadam, padło więc na Cointreau, chociaż zastanawiałam się jeszcze nad limoncello ale uznałam, że co za dużo to niezdrowo (o cytrynę się mi rozchodzi ;) )