poniedziałek, 8 października 2012

Pieczarki (krótko) marynowane

500 g pieczarek

Marynata:

pół szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron
pół szklanki octu winnego
ew. nieco octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
gałązka świeżego rozmarynu
1 - 2 świeże papryczki chili
kilka zieren pieprzu
odrobina soli

Pieczarki pokroić w plasterki.
Włożyć do sporego słoika
Czosnek pokroić w plasterki, chili przekroić (w tym wypadku pestek bym nie usuwała, całość nie zdąży się zrobić bardzo ostra)

Wszystkie składniki marynaty wymieszać.


Zalać nią grzyby.
Odstawić na godzinę (lub dłużej). Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem co by wszystko się ładnie wymieszało

Pieczarki będą się kurczyć, to normalne :)

4 komentarze:

  1. o, pieczarki to moje ulubione grzyby, więc z pewnością spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cos widze, że to propozycja pt, krótko marynowane, błyskawicznie zjadane:D
    Fajna propozycja przystawki.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A żebyś wiedziała, Tapenado . Znikają natychmiast

      Usuń