500 g pieczarek
Marynata:
pół szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron
pół szklanki octu winnego
ew. nieco octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
gałązka świeżego rozmarynu
1 - 2 świeże papryczki chili
kilka zieren pieprzu
odrobina soli
Pieczarki pokroić w plasterki.
Włożyć do sporego słoika
Czosnek pokroić w plasterki, chili przekroić (w tym wypadku pestek bym nie usuwała, całość nie zdąży się zrobić bardzo ostra)
Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Zalać nią grzyby.
Odstawić na godzinę (lub dłużej). Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem co by wszystko się ładnie wymieszało
Pieczarki będą się kurczyć, to normalne :)
o, pieczarki to moje ulubione grzyby, więc z pewnością spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńMatyldo , daj znać czy smakowały
Usuńcos widze, że to propozycja pt, krótko marynowane, błyskawicznie zjadane:D
OdpowiedzUsuńFajna propozycja przystawki.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
A żebyś wiedziała, Tapenado . Znikają natychmiast
Usuń