piątek, 19 października 2012

Kurza pierś gotowana w sosie sojowym..

i paru innych rzeczach.

Kolejny przepis Ainsleya.
Prosty i smaczny, jak to zazwyczaj u tego pana :)


Przepis oryginalny plus moje modyfikacje

225 g ryżu basmati
150 ml mleka kokosowego
2 liście limonki kaffir (świeże lub suszone) – nie miała, nie dałam J
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku – dałam 2
Pół papryczki chili pozbawionej pestek – dałam całą i to z pestkami
1 łyżka jasnego sosu sojowego – dałam dwie japońskiego
2 podwójne kurze piersi
Dymka
1 łyżka ziaren sezamu (uprażonych na patelni)
Sos:
4 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego – znowu użyłam japońskiego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry –można spokojnie pominąć
-
Ryż:
Ryż zalać wodą i odstawić na 15 – 20 minut.
Odcedzić i opłukać.
Przerzucić do garnka, dodać mleko kokosowe i 300 ml wody, posolić. Zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować przez mniej więcej 10 minut.

Mięso:
Do garnka wlać 600 ml wody, dodać chili, sos sojowy, obrany i pokrojony w plasterki imbir, czosnek, chili i liście limonki. Zagotować.  Włożyć oczyszczone kurze piersi. Przykryć garnek pokrywką, gotować 4 minuty. Obrócić mięso na drugą stronę i gotować kolejne 2 minuty **
SOS:
Do rondelka wrzucić wszystkie składniki sosu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 1 – 2 minuty ciągle mieszając
--
Mięso pokroić w plastry, polać sosem , posypać dymką i sezamem.
Podawać z ryżem

** MOIM ZDANIEM 6 minut to zdecydowanie za krótko. Ja gotowała mięso około 20 minut.

4 komentarze:

  1. Pasowałby taki obiad nawet na dzisiejsze urodziny ;) Raz jeszcze wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  2. No jak Ainsley to z pewnością pysznie :) Wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ainsley jest niezawodny. Robiłam masę dań wg jego przepisów i nie zaliczyłam żadnej wpadki

      Usuń
  3. Sos sojowy dodaje świetnego smaku, też go lubię dodawać do różnych mięs!

    OdpowiedzUsuń