czwartek, 20 maja 2010

Szparagi w sałatce z jajkiem i suszonymi pomidorami


2 pęczki szparagów
2 – 3 jajka ugotowane na twardo
Parmezan
Karczochy z puszki. Im więcej tym lepiej :D

Sos:
Kilka suszonych pomidorów
2 szalotki
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek lub oliwa spod pomidorów
nieco octu = jabłkowy plus balsamiczny


Szparagi oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.
Wystudzić
Sos:
Pomidory, czosnek i szalotkę posiekać, albo wrzucić do blendera, on się z tym szybciej upora.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić mieszankę, podgrzać, wlać oba octy, wymieszać. Nie powinna być ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Pomogłam, nieprawdaż ? :D
Przestudzić. Doprawić solą (mało) i pieprzem

Szparagi posypać drobno posiekanym jajkiem, polać sosem, zrobić wiórki z parmezanu, dorzucić karczochy.

6 komentarzy:

  1. narobiłaś mi smaka tymi suszonymi pomidorkami :) całość zapowiada się idealnie na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie, a suszone pomidory są z zalewy ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smacznie wygląda !
    mniam

    Zapraszam do mojego konkursu nr 2
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo, tak, pomidory są z oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sałatka bardzo mi się podoba i sobie ją zapisze :)

    OdpowiedzUsuń