piątek, 28 maja 2010
Chińskie mini tarty z kremem jajecznym
Nie bardzo wiem jak ciasto francuskie ma się do kuchni chińskiej, ale co tam :)
Przepis z ksiązki Kuchnia chińska Ching –He Huong
200 g ciasta francuskiego – kupnego ;-)
2 małe jajka (o temperaturze pokojowej)
75 g cukru pudru
375 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Ciasto rozwałkować do grubości około 3 cm
Wyciąć z niego 12 kółek
Wyłożyć nim malutkie foremki.
Składniki potrzebne do przygotowania kremu lekko ubić, powinna powstać jednolita masa.
Masę wylać na ciasto.
Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec ciastka kolejne 10 - 15 minut.
MOJA WERSJA :
Robiłam z połowy składników.
Do masy dodałam sok z ½ cytryny
Wyszły mi 4 tarty (foremki – średnica dna 10,5 cm)
Zanim wylałam masę na ciasto postawiłam ja na chwilę na gazie. Żeby sobie trochę zgęstniałą, Dzięki temu ciastka nie siedziały zbyt długo w piekarniku i ciasto się nie przypaliło.
Masa jest pyszna, ale moim zdaniem najsmaczniejsza byłaby na słodkawym cieście kruchym.
PYTANIE :
Które zdjęcia lepsze?
Te małe (jak w tym przepisie) czy te wielgachne (jak w większosci pozostałych przepisów)?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Widac jakoś się ma ;) Ale to nie istotne. Liczy się efekt końcowy, a ten jest chyba pyszny :)
OdpowiedzUsuńMuszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się taki pomysł podoba.
OdpowiedzUsuńSzczególnie że wszystkie składniki lubię.
Bardzo. ;)
Pozdrawiam!
to musi być bardzo ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńdajta mi jedną ;P
OdpowiedzUsuńJesli chodzi o zdjęcia to mi się podobja te większe :)
OdpowiedzUsuńHej,
OdpowiedzUsuńto moje pierwsze "rozgladanie sie" po Twoim blogu
i od razu niespodzianka - tarty :)
Wyprobuje, bo uwielbiam.
I tak smakowicie zaprezentowane.
Wyprobuje,zgodnie z Twoja sugestia,kruche, slodkie ciasto.
Pozdrawiam :)
Mimbla.londyn@gazeta.pl