wtorek, 4 maja 2010

Naparstki ze szparagami i fetą


Danie inspirowane przepisem z książki Pasta & Co

Makaron  w przepisie jest mowa o fusilli z pszenicy płaskurki (??) Ja użyłam krótkiego makaronu ditali – czas gotowania 8 minut.
300 g zielonych szparagów
200 g fety – prawdziwej greckiej
1 spora szalotka
100 ml białego wina. Byle nie deserowego
Pieprz
oliwa
Garść bazylii (to już mój dodatek)
Pomidorki koktajlowe (jak wyżej, pasują idealnie)

Wstawić wodę na makaron, posolić.
Szparagi oczyścić, łodygi pokroić w talarki, główki zostawić w całości lub przekroić na pół.
Szalotkę posiekać
150 g fety pokruszyć
50 g fety pokroić jakoś tam, będzie potrzebna do dekoracji
Bazylię umyć i osuszyć
Pomidorki pokroić w plasterki.. albo na pół. Wsio ryba

Na patelnię wlać oliwę, wrzucić szalotkę, zeszklić. Podlać winem, poddusić kilka minut. Dodać fetę, poczekać aż się rozpuści.
W tzw. międzyczasie makaron gotować razem ze szparagami. Główki wrzucić po 3 – 4 minutach.. one gotują się krócej.
Sos serowy doprawić pieprzem
Zmiksować razem z bazylią.
Gdyby okazał się nieco za gęsty można wlać kilka łyżek wody spod makaronu. Można też chłapnąć nieco więcej wina.
Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Posypać fetą i pomidorkami.

4 komentarze:

  1. feta... to brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie zawiera w sobie wszystko co lubię. Muszę wypróbować bo wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi i wygląda pysznie, sobie zapiszę i wypróbuję na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wreszcie miałam okazję spróbować. No rewelacja. Jestem zachwycona. Całej rodzince bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń