czwartek, 20 maja 2010
Szparagi w sałatce z jajkiem i suszonymi pomidorami
2 pęczki szparagów
2 – 3 jajka ugotowane na twardo
Parmezan
Karczochy z puszki. Im więcej tym lepiej :D
Sos:
Kilka suszonych pomidorów
2 szalotki
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek lub oliwa spod pomidorów
nieco octu = jabłkowy plus balsamiczny
Szparagi oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.
Wystudzić
Sos:
Pomidory, czosnek i szalotkę posiekać, albo wrzucić do blendera, on się z tym szybciej upora.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić mieszankę, podgrzać, wlać oba octy, wymieszać. Nie powinna być ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Pomogłam, nieprawdaż ? :D
Przestudzić. Doprawić solą (mało) i pieprzem
Szparagi posypać drobno posiekanym jajkiem, polać sosem, zrobić wiórki z parmezanu, dorzucić karczochy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale Wam pysznie..
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka tymi suszonymi pomidorkami :) całość zapowiada się idealnie na obiad!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, a suszone pomidory są z zalewy ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuńmniam
Zapraszam do mojego konkursu nr 2
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html
Ewo, tak, pomidory są z oleju :)
OdpowiedzUsuńsałatka bardzo mi się podoba i sobie ją zapisze :)
OdpowiedzUsuń