wtorek, 11 maja 2010

Szparagi szynką otulone


taa, na poezję mnie naszło.

Może lepiej przejdę do sedna sprawy czyli do przepisu.
Pęczek szparagów
Kilka plastrów szynki wiejskiej lub parmeńskiej
Parmezan
30 g masła
Pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

Szparagi obgotować. Nie dłużej niż 10 minut.
Kilka sztuk szparagów zawinąć w jeden lub dwa plastry szynki
Żaroodporną formę wysmarować masłem
Układać zawijasy szparagowe
Masło rozpuścić
Skropić szparagi masłem, posypać parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Ponownie skropić masłem
Wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut
Przed podaniem ponownie sypnąć parmezanem

9 komentarzy:

  1. niesamowicie apetycznie wyglądają :) jeszcze nie jadłam zielonych-czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jej! mojemu mężczyźnie się spodoba:) fantastyczny pomysł na szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pogoda taka, ze te biedne szparagi nalezy wrecz otulic :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam .. to ja bardzo proszę

    OdpowiedzUsuń
  5. to otulone takie poetyckie? :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiosenne, zielone i otulone. Pasuje wszystko.Świetny pomysł, a zielonych jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. może wstyd się przyznać ale ja nigdy nie jadłam szparagów :/ A z czym można podać takie danie?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asieja, jak na moje możliwości to tak :D

    Milk_chocolate, mogą być samodzielnym daniem, można do nich upiec jakiegos fajnego ziemniaka, w sumie wszystko można - kawałek mięsa też pasuje, mimo szynki

    My zjedliśmy z faszerowanymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szparagi wygladaja bardzo profesjonalnie. Dla mnie na przystawke poprosze :)

    OdpowiedzUsuń