środa, 12 maja 2010

Pomidory wypchane tuńczykiem


3 – 4 spore pomidory
2 puszki tuńczyka w oleju
4 jajka
Trochę kaparów
Kilka plasterków papryczek jalapeno
Kilka łyżek majonezu
Musztarda Dijon, lub inna pikantna
Pieprz
Ew. sól
Bazylia świeża, nie za dużo. Kilka listów wystarczy

Pomidory wydrążyć, odstawić do góry dnem, niech spłynie cały sok 
Jajka ugotować na twardo i przestudzić
Tuńczyka osączyć z oleju

Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) zmiksować na niezbyt jednolita pastę.
Nadziać pastą pomidory
Schłodzić

9 komentarzy:

  1. lubię takie powypychane warzywa :) pomidory świetnie się do tego nadają i pozostają takie miękkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne... lubię takie pomidory ja czasem dodaje kukurydzy... bo mogłabym ja jeść i jeść...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadlam calkiem niedawno, tyle ze odmowilam sobie majonezu, a dalam jogurt grecki. ;) No i chili w proszku sypnelam, choc jalapeno luuubie. ;) Bardzo apetyczne te Twoje pomidory.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie podoba ten przepis! Dodaje do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie taki pomidor to świetne danie kolacyjne, może jeszcze tylko kawałeczek bagietki. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pomidory faszerowane tunczykiem! Wlasciwie wszystkie faszerowane pomidory lubie ;) Bardzo apetyczne zdjecie Marghe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tuńczykiem jeszcze pomidorków nie faszerowałam, ale pora zacząć :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam je w sylwestra, ale Tesco pomyliło mi zamówienie i dostałam pomidorki koktajlowe zamiast dużych malinowych... Po wypchaniu chyba 30 maleńkich połóweczek pomidorków stwierdziłam, że dosyć tego. Na szczęście ugotowałam więcej jajek, wyciągnęłam z nich żółtka, zmiksowałam i tym napełniłam. Wersja z żółtkami wyszła lepsza :) a, dodałam też trochę domowej cayenne suszonej, bo tylko jalapeno w ogóle nie było czuć. Jeszcze trochę pasty mi zostało, to przełożyłam do miseczki i położyłam obok kromki chleba. Tak też dała radę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja po 5 bym się poddała :D

    OdpowiedzUsuń