poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Smażone ogórki z chili


Kuchnia chińska Z kuchennej półeczki

2 ogórki
2 łyżeczki soli
1 łyżki oleju
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cm świeżego imbiru, startego
2 świeże papryczki chili – mimo mojego zamiłowanie do ostrych potraw, tym razem dałam JEDNĄ papryczkę. W zupełności wystarczyła
2 dymki
1 łyżeczka sosu z żółtej fasoli – pominęłam
1 łyżka miodu
125 ml wody – moim zdaniem można spokojnie dodać mniej
1 łyżeczka oleju sezamowego

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, . Łyżeczką wyskrobać pestki.
Pokroić w paski. Odstawić na 20 minut (śmiem twierdzić, że należałoby je posolić.. ale przepis o tym nie wspomina). Przeoczenie, zważywszy na fakt, że w składnikach sól jest i to sporo.. Po upłynięciu owych 20 minut opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W woku / patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, chili i dymkę. Smażyć mieszając przez 30 sekund.
Dodać ogórki, sos z fasoli i miód.
Smażyć kolejne 30 sekund.
Wlać wodę, gotować nie wolnym ogniu aż większość wody odparuje.
Skropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast (letnie też są smaczne ;-)

6 komentarzy:

  1. ogórki smażone! niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. raz w zyciu jadlam smazone ogorki - bylo to tak dawno temu, ze nie pamietam, jak smakuja....chyba powinnam sprobowac drugi raz, aby sobie przypomniec ....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Ogórki wyglądają trochę jak kiszone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lashqueen, masz absolutną rację, wyglądaja zupełnie jak kiszone :)
    Ale daję słowo, że przed smażeniem byłu całkiem surowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowite, smażyłam różne rzeczy, ale nie ogórki :)Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń