środa, 21 kwietnia 2010

Kurczak rodem z Kaszmiru


Tak przynajmniej twierdzi Anjum Anand w swojej książce "Anjum's New Indian"
4 kurze nogi
4 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 goździki
6 ziaren zielonego kardamonu
2 ziarna czarnego kardamonu
1 nieduża cebula – pokrojona w piórka
15 g świeżego imbiru – startego
5 ząbków czosnku
Sól
3/4 łyżeczki chili w proszku lub papryki
1 płaska łyżeczka zmielonego kminu
1 płaska łyżeczka zmielonej kolendry
3 spore pomidory - rozdrobnione (ja je po prostu zmiksowałam)
woda
od siebie dodałam trochę czarnuszki, bardzo ją lubimy

Czosnek i imbir zmiksować z niewielką ilością wody.
W garnku / patelni rozgrzać olej. Wrzucić goździki, oba rodzaje kardamonu i liście
laurowe, smażyć 15 sekund
Dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż lekko zbrązowieje. Wlać zmiksowaną papkę z
czosnku i imbiru. Przesmażyć. Większość wody powinna odparować.
Posolić do smaku.
Dodać pozostałe przyprawy oraz pomidory.
Gotować 10 – 15 minut.
Wlać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyć kurczaka. Dusić pod
przykryciem przez jakieś 30 minut.
Anjum na tym kończy.
Ja, po upłynięciu owych 30 minut, rozgrzałam piekarnik i kuraka – z częścią sosu –
wstawiłam na jakieś 15 – 20 minut, żeby się podpiekł z wierzchu.
Podałam z resztą sosu

4 komentarze:

  1. strasznie dużo aromatycznych dodatków w tym kurczaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam, widziałam na galerii to danie i już zapisałam w ulubionych;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł genialny, a jak aromaty w kuchni i całym domu? ;)

    OdpowiedzUsuń