wtorek, 2 lipca 2013

Zupa z czerwonej cebuli i buraków

Przepis pochodzi z książki The Ultimate Fat - Free Cookbook

10 ml oliwy
350 g czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
275 g ugotowanych buraków (użyłam 400 g)
1,2 litra wywaru warzywnego lub wody (użyłam kurzęcego, bo mi zalegał ;) )
50 g ugotowanego drobnego makaronu (poszło znacznie więcej)
30 ml octu malinowego**
sól
pieprz
jogurt grecki (moim zdaniem niepotrzebny)

Cebulę pokroić w plasterki
Buraki pokroić w słupki
Czosnek posiekać b. drobno lub przecisnąć przez praskę

Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić czosnek i cebulę. Dusić na małym gazie aż cebula się zeszkli (około 15 0 20 minut) mieszając od czasu do czasu.
Dodać buraki, gorący wywar, ocet i makaron. Podgrzać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Już :)

** octu malinowego nie posiadałam, był wyszedł.. Naprędce zakręciłam własny - kilka malin poddusiłam z odrobiną wody, przetarłam przez sitko, sok wymieszałam z dobrym octem z czerwonego wina

4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :)

    katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy akurat ten malinowy, ale z pewnością jakis ocet w tej zupce był konieczny.
    Ja przynajmiej lubię ten lekko palący smaczek !:)

    By the way, zdeterminowana byłaś z tym octem malinowym ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń