Pesto można robić właściwie ze wszystkiego.
Tym razem padło na szpinak i gorgonzolę.
250 g młodego szpinaku
150 g sera pleśniowego (gorgonzoli lub innego)
2 ząbki czosnku
oliwa - nie umiem powiedzieć dokładnie ile..
kilka gałązek świeżej bazylii
sól
pieprz
garść orzeszków pinii
makaron
Szpinak umyć i porządnie osuszyć.
Czosnek posiekać
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
Wrzucić czosnek, lekko przesmażyć.
Wrzucić szpinak, poddusić kilka minut - aż nieco straci na objętości.
Przełożyć do miksera. Zmiksować z pokruszonym serem, bazylią i orzeszkami.
Stopniowo dolewać oliwę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotować.
Do pesto dodać 2 łyżki wrzątku spod makaronu. Połączyć z odcedzonym makaronem
Szpinak, ser pleśniowy - mi to bardzo, bardzo pasuje! :) Uwielbiam takie makaronowe kombinacje.
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/