czwartek, 4 lipca 2013

Pesto szpinakowe z serem pleśniowym

Pesto można robić właściwie ze wszystkiego.
Tym razem padło na szpinak i gorgonzolę.

250 g młodego szpinaku
150 g sera pleśniowego (gorgonzoli lub innego)
2 ząbki czosnku
oliwa - nie umiem powiedzieć dokładnie ile..
kilka gałązek świeżej bazylii
sól
pieprz
garść orzeszków pinii

makaron

Szpinak umyć i porządnie osuszyć.
Czosnek posiekać
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
Wrzucić czosnek, lekko przesmażyć.
Wrzucić szpinak, poddusić kilka minut - aż nieco straci na objętości.



Przełożyć do miksera. Zmiksować z pokruszonym serem, bazylią i orzeszkami.

Stopniowo dolewać oliwę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotować.

Do pesto dodać 2 łyżki wrzątku spod makaronu. Połączyć z odcedzonym makaronem


2 komentarze:

  1. Szpinak, ser pleśniowy - mi to bardzo, bardzo pasuje! :) Uwielbiam takie makaronowe kombinacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne połączenie

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń